Nevzat AKATA
HALKIN 3,6 MİLYONU ÇOCUKLARA DEĞİL, ULAŞTEPE'NİN 6 AYLIK EKRAN REKLAMINA!
Paraları sokakta mı buldunuz ağaç yapraklarından mı dökülüyor paralar!?
HALKIN 3,6 MİLYONU ÇOCUKLARA DEĞİL, ULAŞTEPE'NİN 6 AYLIK EKRAN REKLAMINA!
Altınordu Belediyesi, ekonomik sıkıntıların yurttaşı ezdiği bir dönemde “televizyon yayını iletim hizmetleri” için 3 milyon 600 bin, Toplamd 4 MİLYON lirayı aşan sözleşmeye imza attı.
İhale kayıtlarında yalnızca bir firmanın teklif verdiği görülürken kamuoyu şimdi şu sorunun yanıtını bekliyor: Halkın parası belediye yöneticilerinin reklamına mı, çocukların geleceğine mi harcanacak?

Altınordu Belediye Başkanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen televizyon yayını iletim hizmeti ihalesinin ayrıntılarının Paylaşılan ihale kayıtlarına göre 2026/1120887 İhale Kayıt Numaralı hizmet alımı, 7 Temmuz 2026 tarihinde açık ihale usulüyle gerçekleştirildi.
Yaklaşık maliyeti 4 milyon 20 bin lira olarak açıklanan iş için
3 milyon 600 bin liralık sözleşme imzalandı.
İhaleyi Ordu Altaş Televizyon Radyo Yayıncılık Ticaret Anonim Şirketi kazandı.
Kayıtlarda teklif veren firma olarak da yalnızca aynı şirketin yer alması dikkat çekti.
Sistem üzerinde ihale, “tek teklif-rekabetsiz” ifadesiyle gösterilirken sözleşme tarihi 29 Temmuz 2026 olarak açıklandı.
BİR TARAFTA ÇOCUKLARIN İHTİYACI, DİĞER TARAFTA BELEDİYE REKLAMI
Altınordu’da dar gelirli ailelerin çocuklarını güvenle bırakabilecekleri ücretsiz veya düşük ücretli kreşlere ihtiyaç duyulurken belediyenin milyonlarca lirayı televizyon yayını hizmetine ayırması ciddi bir kamu yararı tartışmasını beraberinde getiriyor.
Bu şehirde çalışan anneler çocuklarını bırakacak yer bulamıyor. Mahallelerin altyapı sorunları devam ediyor. Çocukların güvenle oynayabileceği alanlar yetersiz kalıyor. Emekliler, işçiler ve dar gelirliler ekonomik krizin altında eziliyor. Buna karşın halkın vergilerinden oluşan belediye bütçesinden 3 milyon 600 bin lira, televizyon yayını hizmeti için harcanıyor.
Belediyenin yaptığı işi halka duyurması elbette görevidir. Ancak kamu hizmetini anlatmakla belediye yönetimini ve yöneticilerini sürekli görünür kılmaya yönelik reklam faaliyeti arasında kalın bir çizgi bulunmaktadır. Belediye bütçesi hiçbir yöneticinin kişisel tanıtım kasası değildir.
HALK HİZMET BEKLİYOR, YÖNETİCİLER ALKIŞ/REKLAM MI ARIYOR?
Altınordu halkının parası; belediye başkanlarının görüntülerini ekrana taşımak, açılışları defalarca yayımlamak ve yönetimin propagandasını yapmak için değil, halkın ortak ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmalıdır.
3 milyon 600 bin lirayla
Kaç öğrenciye ücretsiz yemek verilebilirdi?
Kaç mahalleye çocuk oyun alanı yapılabilirdi?
Kaç çalışan annenin kreş sorunu çözülebilirdi?
Bunların hesabını sormak halkın hakkı, açıklamak ise belediye yönetiminin görevidir.
Belediyeye açık sorular
Altınordu Belediyesi kamuoyuna açıklamalıdır:
- 6 Aylık Televizyon yayını hizmeti kapsamında tam olarak hangi program ve içerikler yayımlanacaktır?
- Bu yayınlarda belediye başkanı ve yöneticiler ne ölçüde yer alacaktır?
- İhaleye neden yalnızca bir firma teklif vermiştir?
- Rekabetin oluşması için yeterli katılımın sağlanamaması belediye tarafından sorgulanmış mıdır?
- Bu hizmetin 3 milyon 600 bin liralık bedeli hangi ölçütlerle belirlenmiştir?
- Yayınların izlenme oranı ve kamuya sağlayacağı somut yarar nasıl ölçülecektir?
- Aynı kaynak neden kreşlere, çocuklara, öğrencilere ve mahallelerin temel ihtiyaçlarına ayrılmamıştır?
HALKIN PARASI HALK İÇİN HARCANMALIDIR
Tasarruf çağrılarının yapıldığı, yurttaşın geçinebilmek için boğuştuğu bir dönemde belediyelerin önceliği reklam değil, hizmet olmalıdır. Halktan toplanan para, yöneticilerin siyasi vitrinini parlatmak için kullanılamaz.
Altınordu Belediyesi bu kentte yaşayan çocukların, emekçilerin, emeklilerin ve yoksulların belediyesidir.
Belediye bütçesi de başkanın ya da herhangi bir siyasi kadronun değil, halkın ortak kaynağıdır.
Kreşe kaynak bulamayanların reklama milyonlar bulması kabul edilemez. Çocukların geleceğinden kesilip yöneticilerin görüntüsüne aktarılan her kuruşun hesabı sorulmalıdır.
Not: Haberdeki ihale bilgileri, kamuya açık olduğu belirtilen ve Ordu Kent Gazetesi’ne ulaştırılan ekran kayıtlarına dayanmaktadır. İhale makamı ile yüklenici şirketin açıklama ve cevap hakkı saklıdır.
Nevzat Akata
Ordu Kent Gazetesi
29 Temmuz 2026
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.