Türkmen'den Şike Açıklaması

Türkmen'den Şike Açıklaması

09.01.2012 Pazartesi Akşamı NTV ve NTV Spor’da Yayınlanan Yüzdeyüz Futbol Programında, Rıdvan Dilmen’in Orduspor ve Nedim Türkmen İle İlgili Açıklamalarına Cevaptır.

 

09.01.2012 Pazartesi Akşamı NTV ve NTV Spor’da Yayınlanan Yüzdeyüz Futbol Programında, Rıdvan Dilmen’in Orduspor ve Nedim Türkmen İle İlgili Açıklamalarına Cevaptır.

Orduspor Kulüp Başkanı Dr. Nedim TÜRKMEN'in Açıklamaları

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın futbolda şike ile ilgili hazırladığı İddianamenin “İddianameye Ek Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar”ın 17. Sayfasının sonuç bölümünde aşağıdaki paragraf yer almıştır:

“30.04.2011 günü Diyarbakır'da oynanan Diyarbakırspor - Orduspor futbol müsabakası ile ilgili “…….…..tarafların şike amaçlı anlaştıklarına, Abdurrahman Yakut'un maçta şike yaparak menfaat temin ettiğine dair somut delil elde edilememiş, kazanç veya sair menfaatin verildiğinin, vaad veya teklif edildiğinin belirlenememiş olması nedeniyle suçun unsurları oluşmadığından,”

 

Yukarıda yer alan paragrafın dayanağı olarak gösterilen iletişim tespit tutanakları iddianame eklerinin 9. klasöründe yer almaktadır. Ömer Ülkü ile Nedim Türkmen arasındaki ilk görüşme Ömer Ülkü’nün aramasıyla 27.04.2011 tarihinde 11:34’de 1 dakika 13 saniye sürmüş, aynı gün Ömer Ülkü 15:55’de 4 dakika 5 saniye süren görüşmeyi Abdurrahman Yakut ile yapmış, 16:12’de Nedim Türkmen Ömer Ülkü’yü aramış ve 1 dakika 49 saniye görüşmüştür, bu görüşmeden sonra Ömer Ülkü Abdurrahman Yakut’u aramış ve  son olarak 30.04.2011’de gene Ömer Ülkü tarafından Nedim Türkmen 16:48’de aranmış ve görüşme 2 dakika 17 saniye sürmüştür.

 

Son görüşmedeki şu cümleler olayın esasına ilişkin olduğundan çok önemlidir:

 

NEDİM TÜRKMEN: Ömer bey merhaba

ÖMER ÜLKÜ: Hayırlı olsun

N.T: Sağolun sağolun efendim size hayırlı olsun adamlara atmışsızın iki tane

Ö.Ü: Ne yapalım görevimiz

N.T: Evet evet evet başkan tebrik ediyorum sizi de

Ö.Ü: Sağol şey Abdurrahman Yakut ile görüştün mü

N.T: Yok görüşemedik onlar yok meydanda ya

Ö.Ü: Yoklar mı

N.T: Yok yok uğramadılar da görüşemedik onlarla

Ö.Ü: Haa neyse hayırlı olsun ne oldu sen şimdi kaçıncı oldun.

 

Diğer görüşmelerle birlikte değerlendirildiğinde Nedim Türkmen’in hiçbir şekilde şike faaliyetinde bulunmadığı anlaşılacaktır. Bu konuyla ilgili Nedim Türkmen’in ifadesine dahi başvurulmaya gerek duyulmamıştır. Nedim Türkmen adı geçen soruşturmada şüpheli sıfatında değildir. Bu nedenle Nedim Türkmen hakkında takipsizlik kararı verilmemiştir.  

 

Nedim Türkmen’in iddianamenin ekinde yer almasının nedeni adı geçen Ömer Ülkü ve Abdurrahman Yakut ile ilgili TAKİPSİZLİK KARARI verilmiş olmasıdır.

 

6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 22. maddesinde “Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, beşbin Türk Lirasından ellibin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir”, “Birinci fıkra kapsamına giren fiilleri işleyen kişiler, ayrıca idari tedbir olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanır. Bu yasak, kararın verildiği tarihten itibaren üç ay süreyle uygulanır” ve “Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin, haber verme ve eleştiri hakkının sınırları aşılarak yayımlanması halinde, ilgili basın ve yayın organının işleticisi olan gerçek veya tüzel kişiye, yüzbin Türk Lirasından beşyüzbin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin tekrar tekrar yayımlanması halinde, haber verme hakkının sınırları aşılmış kabul edilir” düzenlemeleri yer almaktadır.

 

Spor etiği ve fair-play’e verdiği önemle tanınan Nedim Türkmen’in basın yayın organında bu şekilde bir ithamla anılması ve suçlanması kendisine yapılacak en büyük haksızlık olacaktır. Kamuoyunu sağduyuya çağırmakla yükümlü olan birisinin bunları araştırmaksızın itham etmesi, açık bir şekilde taraftarları şiddete teşvik etme ve kışkırtma anlamına gelir.

 

Sonuç olarak, elini taşın altına koyarak bu dönemde Türk futbolunda başkanlık yapmakta olan Nedim Türkmen’e yönelik bu haksız ithamlardan dolayı özür beklemesi en doğal hakkıdır. Türk futbolunu tüm aktörleriyle birlikte geleceğe taşımayı misyon ve vizyon edinmiş Nedim Türkmen’in amacı, belirli bir kulübün küme düşmesi değil daha önceki açıklamalarda yer aldığı üzere bu konudaki kaosun en kısa sürede çözümlenmesidir. Buna yönelik tüm çabalarımız ve çalışmalarımız kamuoyuyla paylaşılmış ve takdir görmüştür. Aynı şekilde, bu durumun takdirini Türk futbol kamuoyuna bırakmaktayız.

 

ORDUSPOR YÖNETİM KURULU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum