Yasak 19 mayıs’ ta başlıyor

Yasak 19 mayıs’ ta başlıyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 19 Mayıs 2008'den itibaren kapalı mekanlarda sigara içiminin yasaklanacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 19 Mayıs 2008'den itibaren kapalı mekanlarda sigara içiminin yasaklanacağını belirterek, yasağın 2009 yılında kahvehane, bar ve kafelerde de uygulanacağını açıkladı.

Bakan Akdağ, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan ve RTÜK Başkanı Zahit Akman, 19 Mayıs 2008 tarihinde başlayacak tütün ve tütün mamüllerine ilişkin yasanın uygulanmasına dair görüş alışverişinde bulunmak üzere öğlen yemeğinde Conrad Otel'de bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleştirilen yemeğin ardından açıklama yapan Bakan Akdağ, sigara içmeyen yüzde 70'lik bölümün, içilen ortamda kaldığı için zarar gördüğünü, bu durumdan en fazla çocukların etkilendiğini söyledi.
Akdağ, "Kanun yaptık. 19 Mayıs'tan itibaren bu kanunla ilgili hususlar yürürlüğe giriyor.

Artık kapalı mekanlarda sigara içilmeyecek. Henüz sigarayı bırakacak kadar irademiz bizi o noktaya taşımamış olabilir ama bütün vatandaşlarımız, kendileri istemeyerek içseler de içmeyenlere zarar verecek şekilde kapalı mekanlarda sigara içme alışkanlığından vazgeçecekler. Bunu, sadece kanun için değil diğer insanların sağlığına saygımızdan dolayı yerine getireceğimize inanıyorum" dedi.

Sigara dumanından özellikle çocukların büyük ölçüde etkilendiğine dikkat çeken Bakan Akdağ, anne-babalara seslenerek, "Büyükleri, çocuklara karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Çocukları evlerde de sigara dumanına maruz bırakmayalım" diye konuştu.

Bakan Recep Akdağ, kampanyanın beklenenin çok üstünde ilgi gördüğünü söyledi. Basının desteğinin öneminin de altını çizen Bakan Akdağ, bu konuda oluşturulan logoyu tanıttı. Akdağ, bu konuda büyük mesafe almayı hedeflediklerini ifade ederek, " Tüm insanlarımızı dumansız yaşama destek olmaya ve havamızı korumaya çağırıyorum. Kanunlara uymayanlar hakkında soruşturma açıyoruz. Günlerce, haftalarca devam ettirmeyeceğiz. Birkaç gün içinde müfettişlerimiz meseleyi tetkik edecekler. Kusuru olanlar hususunda gereken yapılacak.

Sayın Başbakan da konuyu yakından takip ediyor. Meseleyi cezalarla çözmek gayesinde değiliz. Yasa, kapalı yerlerde içenlere ve içilmesine müsaade edenlere de cezalar getiriyor. Kabahatler Kanunu'nun yetkisi çerçevesinde de zabıta, polis, yerine göre jandarma bu cezaları kesebilecek. Daha önceki yasada cezaların uygulanmasıyla ilgil bir açıklık yoktu. Bugün cezaların uygulanabilirliği de var. Bu meselenin cezalarla çözülebileceğini düşünmüyoruz.

Önümüzdeki bir yıl bu hususta ciddi bir bilinçlenme dönemi olacak. 2009'da kahvenane, kafeterya ve barlarda da sigara içilmeyecek. Sayın Genelkurmay Başkanı bile cezalar karşısında 'kapının önüne inip orada içeceğim' demiştir" açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.