Uzmanlardan Dondurma Uyarısı

Uzmanlardan Dondurma Uyarısı

Ordu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Yıldırım, dondurmanın kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında önerilecek bir besin olmadığını söyledi.

Ordu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Yıldırım, dondurmanın bir süt ürünü olmasına rağmen, çocuk beslenmesinde ve kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında önerilecek bir besin olmadığını söyledi.

Dr. Özlem Yıldırım yaptığı açıklamada, yaz aylarında süt tüketimi azalan çocuklarda katkı yapması amacıyla dondurmanın önerilebileceğini ancak enerji fazlası olan kilolu çocukların, haftada 1-2 kez tüketiminin daha uygun olacağını belirtti.

Çocuklara 2-3 yaşından itibaren oda sıcaklığına yakın bir ısıda dondurma verilebileceğini ve bekletilen bir dondurmanın tekrar soğutulmaması gerektiğini belirten Dr. Yıldırım, sağlıklı üretilmiş ve sağlıklı koşullarda saklanan bir dondurmanın çocuk açısından bir zararının olmadığının kabul edildiğini kaydetti. Bu nedenle sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmaların tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Yıldırım, "Dondurma yenilmesi neticesinde yumuşak damak, geniz bölgesi ve solunum yollarının üst kısmı soğuk ile en çok temas eden bölgeleridir.

Soğuk bir gıda alımı sonrasında ağız içi sıcaklığında düşme olur ve bu sıcaklık farkları nedeniyle, boğazda normalde hazır bulunan bakteriler,
vücut direncinin üzerinde olumsuz etki gösterebilir. Bu nedenle özellikle bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş çocuklarda, üst solunum yolları enfeksiyonları artabilir" dedi.

Genel olarak çocuğun astım, alerjik ve sinüzit gibi kronik bir hastalığı yoksa, dondurmanın boğazda ağrı, enfeksiyon, ateşlenme gibi sorunlara yol açmasının beklenmediğini belirten Dr. Yıldırım, "Dondurma sütten yapılmasına karşın basit karbonhidrat dediğimiz şeker içermektedir. Aşırı tüketimi ishale neden olabilir.

Enerji açığı olan zayıf çocuklarda her gün tüketiminde bir sakınca yoktur. Enerji fazlasına ihtiyacı olmayan kilolu çocukların ise haftada 1-2 kez tüketimi daha uygundur" diye konuştu.

Dondurmanın sindirimi hızlandırıcı etkisi olduğuna dair hiçbir bulgunun olmadığını ayrıca fazla tüketimi halinde şişmanlığa yardımcı olabileceğini ifade eden Dr. Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "Hiç kuşku yok ki, çocuk beslenmesinde yeterli kalori ve protein alımı yanında yeterli kalsiyum alınması da önem taşımaktadır.

 Çocuklarda günlük kalsiyum gereksinmesi 800-bin 200 miligram arasında değişir. Süt, peynir, yoğurt ve süt ürünleri en önemli kalsiyum kaynağı olarak kabul ediliyor.

Sonuç olarak dondurma da bir süt ürünü olmasına rağmen, çocuk beslenmesinde ve kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ilk sıralarda önerilecek bir besin değildir. Bunun yerine sütün kendisinin ve yoğurdun önerilmesi hem daha doğru hem de daha ekonomik olacaktır. Ancak yaz aylarında süt tüketimi azalan çocuklarda katkı yapması amacıyla önerilebilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.