Turna yemişi sağlık iksiri

Turna yemişi sağlık iksiri

ABD’ de yaygın olarak yetiştirilen ve 2000'li yılların başında Türkiye'ye getirilen turna yemişinin sağlık ve güzellik için büyük önem taşıdığını belirtildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali İslam, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaygın olarak yetiştirilen ve 2000'li yılların başında Türkiye'ye getirilen turna yemişinin sağlık ve güzellik için büyük önem taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Ali İslam yaptığı açıklamada, turna yemişi suyundan arta kalan posanın yeniden kullanılabildiğini, posadaki çekirdeklerden de mum ve yağ ekstrakte edilerek kozmetik sanayisinde ve merhem yapımında kullanıldığını belirtti. Bu mum ve yağların yanıklar ile bıçak yaralarının tedavisinde kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. İslam, ayrıca ekmek ve kek yapımında da değerlendirildiğini kaydetti.

20. yüzyılda turna yemişi popülaritesinin dünya çapında hızla arttığını ve vitamin içeriği yüksek olan turna yemişinin bir çok sağlık problemine iyi geldiğini ifade eden Doç. Dr. Ali İslam, sözlerine şöyle devam etti: "Turna yemişi, kan şekerini düşürmekte, idrar sistemi enfeksiyonlarında antibakteriyel etki göstermekte ve ağız-diş sağlığı için kullanılmaktadır.

Antioksidan olarak bilinen fenolik maddelerce zengin olan turna yemişinin bakterilere karşı vücudu korumaktadır. Bazı kanser türlerine, yaşlanmaya, ağız ve diş hastalıklarına, kalp hastalıkları ve ülsere karşı koyan turna yemişi, tıbbi olarak antibakteriyel ve idrar söktürücü olarak değerlendirilebilmektedir."

Turna yemişinin yatak ıslatmayı, mesane kasılmasını ve iştah kaybını engellediğini belirten Doç. Dr. Ali İslam, "Ayrıca ishali gidermekte, gut hastalığını, böbrek ve pelvik iltihaplarını önlemekte, romatizmayı, askorbik asit eksikliğini ve ilkbahar yorgunluklarını gidermektedir.

Ağız içi iltihaplarını iyileştirmekte, mide ve oniki parmak bağırsak ülserlerine karşı etkili olmakta, damar sertliğini ve boğaz yanmasını önlemektedir. Çekirdeklerinden elde edilen yağda bol miktarda omega-3 bulunmaktadır. Özellikle beyin hücrelerindeki hasarı önleyen turna yemişi, felç riskini de azaltmaktadır" diye konuştu.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.