Topuktan  alınan kan hayat kurtarıyor

Topuktan alınan kan hayat kurtarıyor

Ordu Sağlık Müdürlüğü Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürü Dr. Ayşin Ertuğrul, doğumdan 48-72 saat sonra bebeklerin topuklarından alınan kanların hayat kurtardığını söyledi.

Ordu Sağlık Müdürlüğü Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürü Dr. Ayşin Ertuğrul, doğumdan 48-72 saat sonra bebeklerin topuklarından alınan kanların hayat kurtardığını söyledi.


Dr. Ayşin Ertuğrul yaptığı açıklamada, bebeklerde doğumundan ve iyice beslendikten hemen sonra topuktan kan alınmasının birçok hastalığın erken teşhisinde hayati önem taşıdığını belirtti. Bu hastalıkların en önemlilerinin zeka ve bedensel geriliğe neden olan fenil ketonüri (zeka tarama testi) ve konjenital hipotiroidi(tiroid hormonu eksikliği) hastalığı olarak ortaya çıktığını ifade eden Ertuğrul, fenil ketonüri hastalığını akraba evliliklerinin tetiklediğini kaydetti.

Bu hastalığın genellikle genetik geçişli akraba evliliği nedeniyle ortaya çıktığını belirten Ertuğrul, erken teşhislerin de ancak topuktan alınan kanlarla mümkün olduğunu vurguladı.

Hastalığın erken teşhis edilmesiyle zeka ve bedensel geriliğinin önüne geçilebileceğini dile getiren Dr. Ayşin Ertuğrul, "Bu iki hastalık erken teşhis edilirse, kolaylıkla tedavi edilebiliyor ve bebek normal gelişimini sağlayabiliyor. Eğer bu hastalıklar çocukta tespit edilerek tedavi edilmez ise zihinsel ve bedensel geriliğe neden olması kaçınılmaz olur"
diye konuştu.


Çok basit bir uygulama yöntemi ile hastalıkların erken teşhisi ile büyük kayıpların önleyeceğini belirten Ertuğrul şöyle konuştu:


"Zihinsel gerilikte çocuklar tabi ki, başkasına bağımlı kalıyor. Ama erken fark edilip tedavisi başlanırsa normal bir birey olarak yaşantısını sürdürebiliyor. Tarama testleri yapılırken hep etkinlik kar-zarar oranlarına bakılıyor. Topuk tarama testlerinde bu hastalığı kolayca tespit edebiliyorsunuz.

Bu nedenle özellikle hipotiroidinin tedavisi çok daha ucuza geliyor. Fenil ketonüri içinde özel diyet mamalar var. Şüpheli çıkanları özellikle üniversite hastanelerinde pediyatrik beslenme metabolizma kliniklerine yönlendiriyoruz."
Alınan örneklerin Ankara Refik Saydam Hastanesi'ne gönderilerek sonuçlarının internet ortamından açıklandığını ifade eden Ertuğrul, Türkiye'de bu hastalıkların görülme oranının Avrupa'ya göre daha yüksek olduğunu hatırlattı. Dr. Ayşin Ertuğrul, "Sağlık kuruluşlarından alınan kanlar, Ankara Refik Saydam Hastanesi tarafından bakılarak sonuçlar internet üzerinden yayınlanıyor. Tekrar istenenler gerekiyorsa alınarak gönderiliyor.

Maalesef Türkiye'de bu hastalıklar Avrupa ülkelerinden daha sık görülüyor.
Yaklaşık 3 bin 500-4 bin 500 doğumda bir oranında görülüyor. Bunun en büyük nedeni akraba evliliğidir. Örneğin taşıyıcı bir bayan akrabası taşıyıcı bir erkekle evlendiği zaman görülme riski artıyor. Bu nedenle akraba evliliğini önermiyoruz. Gizli hastalıklar akraba evliliğiyle ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.