Taflan gençlik kaynağı

Taflan gençlik kaynağı

Karadeniz'de 'taflan' veya 'Laz kirazı' olarak adlandırılan karayemiş adeta ilaç gibi.

Karadeniz'de 'taflan' veya 'Laz kirazı' olarak adlandırılan karayemiş adeta ilaç gibi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bol miktarda yetişen karayemişin özellikle şeker hastaları açısından şifa kaynadığı. Karayemişin, antioksidan özelliğiyle yaşlanmayı geciktirdiğini, bazı ilaçların yapımında katkı maddesi olarak da kullanıldığını belirten uzmanlar, faydalarını şöyle sıraladı:

"Tokluk hissi verdiğinden, diyet yiyeceği olarak kullanılır. Minerallerin ve antioksidan maddeleri bol miktarda olduğu tespit edilmiştir. Karayemişteki antioksidanlar, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıklarına karşı ve vücuttaki hücre yenilenmesi ile kansere karşı etkilidir. Karayemiş, antioksidan özelliğiyle yaşlanmayı geciktirir. Mide ülseri ve bağırsak tembelliğini giderir. Nefes darlığına da iyi gelir. İdrar söktürür, taş düşürücüdür, hemoroite iyi gelir. Sigaraya karşı isteksizlik doğurur.

İnsülün hormonunu geliştirir. Kalp çarpıntısını gidermek ve kan şekerini düşürmek için kullanılır. Dişleri korur. Kemik yapısını geliştirir. Kasların düzenli çalışması sağlar. Taze meyveleri, fırında kurutulup toz haline getirilerek diyabete karşı da kullanılır. Afrika ve Avrupa'da uzun yıllardır prostat problemleri için kullanılan bir bitkidir. Özellikle gece sık idrara gitmeyi önlediği gibi, zamanla zehirli bir glikozit içeren taflan yapraklarının kullanılması oldukça tehlikelidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.