Sosyal Güvenlik Yasası kabul edildi

Sosyal Güvenlik Yasası kabul edildi

İŞTE YASANIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER... - Kabul edilen yasaya göre 2048 yılında kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 65'e yükseltilecek. - SSK çalışanları için emeklilikte aranan 7 bin gün prim ödeme şartı 7 bin 200'e yükseltilecek. - Emekli aylıkla

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

İŞTE YASANIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER...

- Kabul edilen yasaya göre 2048 yılında kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 65'e yükseltilecek.

- SSK çalışanları için emeklilikte aranan 7 bin gün prim ödeme şartı 7 bin 200'e yükseltilecek.

- Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın Aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla gelişme hızının yüzde 30'unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak.

- Ücretle ve sürekli olarak çalışanlar hariç ev hizmetlerinde çalışanlar, sigorta kapsamı dışında tutulacak.

- Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde işverenler tarafından çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri, kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümlerine tabi olacak.

- Emzirme ödeneğinden sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile Bağ-Kurlular da yararlanacak. Bu kişilere, çocuğun yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Sosyal Güvenlik Kurulu tarafından belirlenecek ve Bakan tarafından onaylanacak tarife üzerinden emzirme yardımı yapılacak.

- İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının analığı halinde verilecek iş göremezlik ödeneği, yataklı tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayakta tedavilerde ise üçte ikisi tutarında verilecek.

- SSK ve Bağ-Kurlular ile kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren devlet memuru olanlar, meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybetmeleri durumunda malul sayılacak.

- Ölüm aylığından yararlanmak için devlet memurları ve Bağ-Kurlularda en az bin 800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeme şartı aranacak. SSK'lılarda bu şart, borçlanma hariç, 5 yılda 900 prim günü olacak.

- Hak sahiplerine verilecek cenaze yardımı tutarı, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu'nun teklifi ve Bakan'ın onayıyla belirlenecek.

- Kız çocuklarına aylık veya gelirinin 2 yıllık tutarı kadar evlenme yardımı verilecek. Evlenme ödeneği alan hak sahibi, aylığının kesildiği tarihten itibaren 2 yıl içinde yeniden hak sahibi olması durumunda 2 yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık alamayacak.

- Sigortalılara bağlanacak alt sınır aylığı, ortalama aylık kazancın yüzde 35'inden az olmayacak.

- Eşi ve çocuğu bulunan sigortalılarda bu oran yüzde 40 olarak uygulanacak.

- Fiili hizmet zammından daha önce yararlanan gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı meslek kolları, yeni yasa ile bu uygulamadan yararlanamayacak.

- Fiili hizmet zammından TSK, emniyet ve MİT mensupları ile dalgıçlar, radyoaktif maddelerle yapılan işlerde çalışanlar, asit üretimi yapılan yerlerde, demir ve çelik fabrikalarında ve kurşun izabe fırınlarında çalışanlar yararlanabilecek.

- Keyif verici içki ve her çeşit madde kullanımı ya da intihara teşebbüs sonucu sakat kalanlar vazife malulü sayılmayacak.
Özel hastaneler ile vakıf hastanelerinin keyfi fark alma uygulaması kaldırılacak.

- Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmetlerinin maliyeti, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterleri dikkate alınarak, bu bedellerin bir katına kadar alınabilecek ilave ücretin tavanını belirlemeye, Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

- Bu tavan dahilinde alınabilecek ilave ücret oranları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenecek.

- Bu hastaneler, kamu idaresi hastanelerince sevk edilmeleri halinde gazi ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilave ücret almayacak.

- Devlet hastaneleri, otelcilik, öğretim üyeleri tarafından sunulan sağlık hizmeti ve istisnai sağlık hizmetleri için fark alabilecek.

- Hastaneler fiyatlandırmaya esas olarak sınıflandırılacak.

- Çalışanlardan alınan genel sağlık sigortası primleri kademelendirilecek.

- Yoksulların genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödenecek.

- Zorunlu sigortalılıkları sona eren kişiler ve yakınları 90 gün süreyle sağlık hizmetinden yararlanabilecek.

- Milletvekilleri ile yakınları genel sağlık sigortası kapsamı dışında tutulacak.

- Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde katılım payı olarak 2 YTL alınacak.

- Katılım payı, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda, gereksiz kullanımı azaltmak amacıyla prime esas kazanç, gelir ve aylıkların tutarı gibi ölçütler dikkate alınarak, yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olacak.

- 65 yaş üstü özürlü ve kimsesizlere yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylık ve bunlardan doğan cezalar silinecek.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Ekim ayından itibaren yürürlüğe girecek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.