Sigara salgın bir hastalıktır

Sigara salgın bir hastalıktır

Orman çalışanları için sigara ve zararları konulu eğitim semineri verildi.

İzmir Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. H. Vakkas Benli ve Şube Müdürü Dr. Gülgün Çakmur, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü"nün daveti üzerine orman çalışanlarına sigara ve zararları konulu eğitim semineri verdi.

Yaklaşık 400 personelin ilgiyle takip ettiği seminerde çarpıcı açıklamalarda bulunan Dr. Gülgün Çakmur; sigaranın bugünü ve geleceğimizi tehdit eden bir salgın olduğunu, dünyada 1,3 milyar kişinin sigara tiryakisi olduğunu ve bu içicilerin de yüzde 84"nün gelişmekte olan ülkelerde bulunduğunu belirtti.

Dr.Çakmur “ Türkiye"de Son 20 yıl içersinde sigara tüketimi yüzde 80 artarken, Amerika gibi gelişmiş olan ülkelerde yüzde 30 azalmıştır. Yapılan istatistiklerde Türkiye"de sigara tüketimi, yüzde 60 erkekler, yüzde 40 kadınlar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Emniyet çalışanlarının yüzde 55"i, sağlık çalışanlarının yüzde 54"ü ve öğretmenlerin yüzde 48"i sigara bağımlısıdır. Türkiye"de toplam 23 milyon sigara bağımlısı bulunmaktadır. Her yıl 100.000 insanımız erken yaşlarda sigara yüzünden ölmektedir. Günde 1 paket sigaranın aylık maliyeti Türkiye"de ki asgari ücret gelirinin yüzde 40"nı oluşturmaktadır.” dedi.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi ise teşkilat olarak yıllardan beri orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini, son on yılın yangın istatistiklerine baktığımızda, çıkan yangınların yüzde 85"inin ihmal ve dikkatsizlikten meydana geldiğini, bunun da yüzde 40"ını söndürülmeden atılan sigara izmaritlerinin oluşturduğunu söyledi.

Çiftçi “ Sağlık İl Müdürlüğü"ne davetimizi kabul ettikleri ve sigaranın zararları ile ilgili değerli bilgileri bizlerle paylaştıkları için çok teşekkür ediyoruz. İnsanlar sigarayı bırakarak hem sağlıklarını kurtaracaklar hem de çocuklarımızın emaneti, milli servetimiz olan zümrüt yeşili ormanlarımızı kurtaracaklar.” dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.