Sigara paketleri daha korkutucu olacak

Sigara paketleri daha korkutucu olacak

Türkiye, sigaraya karşı başlattığı savaşı her cephede hızlandırıyor.

Araştırmalar Brezilya, Tayland, Singapur ve Belçika gibi ülkelerde uygulanan bilgilendirme resimlerinin sigarayı bırakmada yüzde 20 etkili olduğunu ortaya koydu.

Bu yıl sonuna kadar Türkiye'de de hayata geçecek olan uygulamanın tiryakiler üzerinde ne kadar caydırıcı olacağı merakla beklenirken, Sağlık Bakanlığı'nın isteği üzerine TAPDK sigara şirketlerine uyarıcı resimler için 'hazırlıklarınızı tamamlayın' talimatı verdi. Paketlerin üzerine çürümüş diş eti ve ağız, gırtlak kanseri resimleri konulacak.

Ayrıca nikotine bağlı akciğer kanseri hastası, kesilen bacak fotoğrafları ile tiryakilere, 'sizinde sonunuz bu olabilir" mesajı verilecek. 19 Mayıs tarihinden bu yana yürütülen kapalı alanlarda sigara içme yasağı da sosyal projelerle destekleniyor.

50 sivil toplum kuruluşu, 11 günlük sürede yasaklara uyulup uyulmadığını anlık takip ediyor. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi verilerine göre şu ana kadar zabıta, polis ve jandarmanın ceza kestiği kişi sayısı 150'nin üzerinde olurken, 62.5 YTL para cezasına çarptırılan kişilerin uyarılara kulak vermeyen tiryakiler olduğu belirtildi.

TAPDK Başkan Yardımcısı Fatih Mustafa Özyeşil, Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde sigaralara uyarıcı resim koyulması gerektiğini belirterek, ancak bu uygulamanın ülkelerin isteğine bırakıldığının altını çizdi. Yeni sigara yasağı kanunu ile bu yetkinin TAPDK'ya verildiğini anlatan Özyeşil, 2009'a kadar uyarıcı resimlerin sigara paketlerine konulacağını söyledi.

AB ülkelerinde sadece Belçika'da uygulandığını, Romanya'nın da önümüzdeki aylarda paketlere uyarıcı resimler koyacağını belirten Özyeşil,
şirketlerin sigaranın sağlığa zararını anlatan 42 resimden 3 tanesini seçeceklerini dile getirdi.

Resimlerin kullanıcıların psikolojisini bırakma yönünde etkileyeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Özyeşil, piyango biletlerinde de sigara yüzünden bacakları kesilen insan resmiyle birlikte 'yenik düşme' mesajının yer alacağını belirtti.

"31 Mayıs Dünya Sigara İçmeme Günü'nde insanların sigaradan kurtulmasını istiyoruz" diyen Özyeşil, tiryakilere sigarayı bırakın çağrısında bulundu. Sigara ihbar hattı kuracaklarını vurgulayan Özyeşil, vatandaşların bu çağrı merkezini arayarak üreticilerin ve kapalı alanlarda sigara içenlerin yaptığı ihlalleri şikayet edebileceğini aktardı.

Bu arada, sigara paketlerinin üzerindeki uyarı yazılarının etkisini ortaya çıkarmak için Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi'nin yaptığı araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkarttı. 758 tıp öğrencisi üzerinde yapılan ankete göre 'Tütün içmek öldürür', 'Sigara içenler genç yaşta ölür' ve 'Sağlık kuruluşları sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir' yazılarının tiryakileri en az etkileyen uyarılar olduğu tespit edildi.

En fazla etkileyici olanların ise 'Çocukları koruyun: Dumanınızı onlara solutmayın', 'Sigara içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur', 'Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur' ve 'Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir' yazılarının olduğu belirlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.