Sigara Öldürüyor

Sigara Öldürüyor

Her yıl 100 bin insanımız sigaradan ölüyor...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç .Dr. Atilla Güven Atıcı, 17 milyon kişinin sigara tüketicisi olduğu Türkiye'de, günde 40 milyon, yılda ise 15 milyar doların sigaraya verildiğini belirterek, "Her yıl 100 bin insanımız sigaraya bağlı gelişen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir" dedi.

Yaptığımız harcama 3 milyar dolar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde yapılan 'Hasta Eğitim Seminerleri'ne konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç .Dr. Atilla Güven Atıcı, katılımcılara sigaranın sağlığa etkileri konusunda bilgiler aktardı.

Sigaranın, bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedeni olduğunu vurgulayan Yrd. Doç .Dr. Atıcı, "17 milyon kişinin sigara tüketicisi olduğu ülkemizde, günde 40 milyon dolar, yılda ise 15 milyar dolar sigaraya verilmekte, her yıl 100 bin insanımız sigaraya bağlı gelişen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisi nedeniyle yaptığımız sağlık harcaması yıllık 3 milyar dolar civarındadır" diye konuştu.

Sigaranın hem kişisel hem de ulusal bazda Türkiye'yi yoksullaştırdığını belirten Atilla Güven Atıcı, "Zararları konusunda kuşkuya yer vermeyen bilimsel araştırma sonuçları, sigara ile mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Bu mücadelenin bir ayağını toplumu bilinçlendirmek ve özellikle gençlerin sigaraya başlamalarını önlemek, diğer ayağını ise sigara içenlere bu alışkanlığı bırakmalarında destek olmak oluşturmaktadır.

Sigaranın bırakılması, sigaraya bağlı hastalık riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Günümüz tıbbı, sigara bağımlılığını tedavi edilebilir, kronik bir hastalık olarak kabul etmektedir. Son yıllarda geliştirilen tedavi yöntemleri ile içenlerin bırakmasına yardım edilebilmektedir. Tıbbi tedavi motivasyonel destek tedavisi ile birlikte uygulanırsa kişinin bırakma başarısı artmaktadır" şeklinde konuştu.

Poliklinik sayısındaki artış sevindirici

"Hekimler 'koruyucu hekimlik' bazında sigaraya başlanmasını engelleyerek, sigarayı bırakmak isteyenlere gerekli tedaviyi sunarak, kendileri sigara içmeyen bir rol modeli oluşturarak, sigara ile mücadelede yer almalıdırlar" diyen Atıcı, "Sigara bırakmak isteyenlere yardımcı olmak amacıyla ülkemizde yaklaşık 10 yıl önce açılmaya başlanan sigara bırakma polikliniklerinin sayısındaki artış, sigara mücadelesi açısından sevindirici olmakla birlikte, sigara bırakma tedavisi sadece bu uzmanlaşmış polikliniklerce değil, her hekim tarafından hastasına sunulabilmelidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.