Sigara içenlerde MS tehlikesi

Sigara içenlerde MS tehlikesi

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Nöroloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Cemal Özcan, "Sigara içenler daha fazla Multipl Skleroz (MS) hastası oluyor" dedi.

Multipl Skleroz'un beyin ve omurilikte birçok bölgede, multipl noktasal tarzda zedelenmeye yol açan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Özcan, şöyle konuştu: "Bu hastalık daha çok kadınlarda görülür.

Hastalığa ait ilk belirti gençlik ve orta yaş döneminde, ani başlayan ataklar tarzında olur. Birkaç ay süren bu atak dönemlerinde hastalarda görme kayıpları, felç, duyu kusurları, yürüme bozuklukları, işeme sorunları olur. Hastadan hastaya değişmekle birlikte 1- 2 yılda bir atak ortaya çıkar."

Ataklar başlangıçta kısmi hasar bıraksa da düzeldiğini anlatan Özcan, şunları söyledi: "Multipl sklerozun ataklarla seyreden bu şekline 'alevlenen- düzelen MS' denir. Fakat daha sonraki yıllarda her bir atak daha kalıcı hasar bırakır ve artık hastalık 'ilerleyen MS' olarak adlandırılır.

Hastalığın bu şekli daha zor tedavi edilen hastada daha fazla özürlülüğün olduğu bir şekildir." Son yapılan çalışmalarda multipl sklerozda sigaranın çok ciddi ölçüde zararlı olduğunun gösterildiğini anlatan Özcan, sözlerine şöyle devam etti: "Birden çok bilimsel çalışmada sigaranın multipl skleroz gelişimini kolaylaştırıcı önemli ve bağımsız bir risk faktörü olduğu saptanmıştır. Sadece bir beyin bölgesi tutulumuna ait belirtileri olan hastalarda yapılan gözlemlere göre, sigara içenlerde içmeyenlere göre hastalığın diğer beyin bölgelerine daha önce yayıldığı belirlenmiştir."

Prof.Dr. Özcan, açıklamasını şöyle tamamladı: "Farklı bir merkezde yapılan incelemede ise sigara içen multipl sklerozlu hastaların, sigara içmeyenlerden daha kısa sürede "ilerleyen MS" formuna geçtikleri gösterilmiştir. Sonuçlar sigaranın, multipl sklerozlu hastalarda ve multipl skleroz gelişme riski taşıyanlarda içilmemesi gerektiğini net olarak ortaya koymaktadır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.