Seyahatta sağlıklı kalabilmek için

Seyahatta sağlıklı kalabilmek için

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, güvenli bir seyahat için bazı uyarılarda bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı, yolculuklarda sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve gıda zehirlenmelerine maruz kalınmaması için yemek yerken güvenilir yerlerin tercih edilmesi ve açıkta satılan yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yaz aylarının başladığı ve tatil seyahatlerin hızlandığı şu günlerde sağlıklı ve güvenli bir seyahat için bazı uyarılarda bulunuldu.

Uzun yol seyahatlerinde sürücülerin kesinlikle uykusuz yola çıkmamaları ve sık sık mola vererek dinlenmelerinin önemine işaret edilen açıklamada, "Mola verilen zamanlarda mutlaka kısa yürüyüşler yapılmalı ve hareketlilik sağlanmalıdır.

Özellikle uzun uçak yolculuklarında ara sıra ayağa kalkıp
dolaşılması, yolculuk sırasında çeşitli el, boyun ve ayak hareketlerinin yapılması gerekir" denildi. Sürücülerin uzun süre aç kalmaları durumunda dikkatlerinin daha çabuk dağılıp, baş ağrısı ve yorgunluk gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceği belirtilen açıklamada, şu tavsiyeler sıralandı:
"Aynı zamanda ağır bir öğünün ardından kan şekerinde oluşabilecek hızlı yükselme ile birlikte de aynı sorunlar yaranabilmektedir.

Bu nedenle sürücülerin azar azar ve sık sık beslenmeleri önemlidir. Kan şekerini hızla yükselten ve düşüren besinler tercih edilmemeli, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinden zengin ve evde hazırlanarak paketlenmiş taze meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.

Yolculuklarda sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve gıda zehirlenmelerine maruz kalınmaması için yemek yerken güvenilir yerlerin tercih edilmesi ve açıkta satılan yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Mümkünse yolculuk esnasında, evde hazırlanarak paketlenmiş yiyeceklerin tüketilmesi tercih edilmelidir.

Dinlenme tesislerindeki gıdaların son kullanma tarihleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli olup olmadığına dikkat edilmesi de önemlidir. Yemek yenilen yerlerde kullanılan tabak, çatal, kaşık gibi gereçlerin temiz olmasına özen gösterilmeli, dinlenme yerlerinde mutlaka yemek yenilecek ise tavuk, balık gibi et yemekleri yerine pişmiş sebze yemekleri tercih edilmelidir. Çiğ sebze ve salataların tüketiminden kaçınılmalıdır.

Sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alınması önemlidir. Sıvı alımı amacıyla her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında aşırı kahve ve çay tüketiminden kaçınılmalı, gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, kuşburnu, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir."

Yaz aylarının başlamasıyla artan hava sıcaklıklarının birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını, metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığı belirtildi. Kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlendiği ifade edildi.

Açıklamada, "Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir. Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi son derece önemlidir" değerlendirmesinde bulunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.