Küresel ısınma çocukları öldürüyor

Küresel ısınma çocukları öldürüyor

Küresel ısınmanın gelişmekte olan ülkelerde çocukların ölümüne sebep olduğunu açıklandı.

Çocuk, Çevre ve Su Kirliliği ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Uzm.Dr. Nurhan Meydan Acımış, son yıllarda yaşanan küresel ısınma, iklim değişiklikleri ve kuraklık tehlikesinin suyun önemini artırdığına dikkat çekti.

Uzm.Dr. Acımış, gelişmekte olan ülkelerde, her yıl beş yaşından küçük 14 milyon çocuğun sağlıksız içme suyu, çevre kirliliği, salgın hastalıklar ve beslenme yetersizliği nedeniyle öldüğünü söyledi.

Bütün bu nedenlerin 3 milyon çocuğun özürlü olarak yaşamlarını devam ettirmesine ortam oluşturduğunu ifade eden Acımış, "Ne yazık ki olumsuz çevre koşulları çocukların sağlığını geri dönüşümsüz etkilemektedir. Enformasyon, teknolojik gelişme, nüfus artışı yaşamımızı kolaylaştırırken kötü yönde etkileri de olmuştur.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar bunu açık bir şekilde göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre, çocuklarda öğrenme bozuklukları, çocukluk dönemi kanserleri, doğumsal gelişim bozuklukları, astım gibi hastalıklar ile çevre kimyasallarının ilişkisi bilimsel olarak açıklanmıştır" dedi.

İnsan varlığının gelişim evresini temsil eden çocukluk döneminin çevresel koşullardan daha kolay etkilendiğini anlatan Acımış, bu etkilenimin daha sonraki büyüme evrelerini etkilediğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Çocukların dinamik bir büyüme sürecinde olmaları, kan beyin engeli tam gelişmemiş olması, yeni doğanın derisi çok geçirgen olması, sindirim sistemlerinde besin öğelerinin emilimi yüksek olması, oksijen kullanımı yüksek olması gibi sebeplerle kimyasal etkilenime daha duyarlı olmaktadır.

Su kirliliği özellikle biyolojik ve kimyasal kirleticiler açısından önemlidir. İnsan dışkısı ve hayvan dışkısı ile suya karışan birçok asalak, virüs, bakteri sindirim sisteminde büyük oranda ishalli hastalıklara, sarılığa neden olur.

Sudaki krom, cıva, kurşun, benzen, nitratlar, haşere ilaçları, bebek ve çocuk sağlığını etkiler."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.