Kene ile Mücadele Devam Ediyor

Kene ile Mücadele Devam Ediyor

Doğada çok geniş alanlarda bulunan, larva, nimf ve ergin evreleri beslenmek (kan emmek) için yabani hayvanları (tavşan, kirpi, yerden beslenen kuşlar vd.) ve evcil hayvanları tercih eden ve hızlı üreyebilen kenelerin herhangi bir mücadele yöntemiyle tamam

Kene ile Mücadele Devam Ediyor

Tarım İl Müdürlüğü tarafından, İlimiz genelinde 1 Mart - 30 Haziran 2009 tarihleri arasında yürütülen kene mücadelesi 1. dönem çalışmaları tamamlandı.


Büyükbaş hayvanların 6 hafta ara ile iki defa, küçükbaş hayvanların ise bir defa ilaçlanmasının programlandığı çalışmada Giresun merkez ve 15 ilçemizde; 1. etapta: 68.432 büyükbaş ve 60.356 küçükbaş hayvan, 2.etapta ise: 45.406 büyükbaş hayvan kene parazitine karşı ilaçlandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan bir protokol çerçevesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı görülen ve ilimizin de içinde bulunduğu 15 İle kene ilacı alımı için 120 bin TL yeni ödenek tahsis edildi. Bu kapsamda 2. dönem kene mücadelesi çalışmaları Temmuz-Ağustos aylarında yürütülecek olup, büyükbaş hayvanlar muhtarlıkların ve önder çiftçilerinde desteği sağlanarak, riskli yerler başta olmak üzere bir ay arayla ücretsiz olarak tekrar ilaçlanacaktır.

BİLGİLENDİRME EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

Ayrıca mücadele ve korunma yöntemleri konusunda çiftçilerimizin, muhtarların, öğretmenlerin, din görevlilerinin, ormancıların, avcıların eğitimi ve bilinçlendirilmesine yönelik olarak Sağlık Teşkilatı ile işbirliği içerisinde çok sayıda toplantı/seminer düzenlenmiş, afiş ve broşür dağıtılmıştır.

Çiftlik hayvanlarında yapılan bu ilaçlı mücadele çalışmalarının temel amacı kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak popülâsyonunu mümkün olduğunca azaltmaktır. Doğada çok geniş alanlarda bulunan, larva, nimf ve ergin evreleri beslenmek (kan emmek) için yabani hayvanları (tavşan, kirpi, yerden beslenen kuşlar vd.) ve evcil hayvanları tercih eden ve hızlı üreyebilen kenelerin herhangi bir mücadele yöntemiyle tamamen yok edilmesi mümkün değildir. KKKA hastalığına karşı insanlarda ve hayvanlarda henüz etkili bir aşı üretilmemiştir.

ALUCRA, ÇAMOLUK VE ŞEBİNKARAHİSAR RİSKLİ BÖLGEDE

Bölgemizde özellikle Kelkit havzası çevresinde Hyalomma soyu kenelerin yaygın olması nedeniyle bu havza içerisinde bulunan Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerimiz risk haritasında yer almaktadır.

Ülkemizde yapılan bilimsel araştırmalarda; KKKA virüsünün ana taşıyıcısı olan Hyalomma soyu kenelerin yaban hayatı ile çok yakın ilişkisi olduğu ve bozkır ikliminin diğer iklim kuşakları ile kesiştiği bölgelerde, özelliklede kuru taban örtüsüne sahip bodur ormanlık alanlarda ve buralara sınır tarla kenarlarında yayılış gösterdiği saptanmıştır.

ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Yaz mevsiminde insanlara kene tutunması vakalarının artması nedeniyle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunmalı ve en etkili korunma yönteminin “kişisel korunma tedbirleri” olduğu unutulmamalıdır. Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse en yakın sağlık kurumuna başvurularak parçalanmadan ve ezilmeden tekniğine uygun olarak çıkartılması sağlanmalıdır.

Kene yapışmasından sonra kan emmeye başlaması dolayısıyla virüsü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir (ortalama 12 saat). Bu nedenle arazi dönüşünde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa gün geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.