İltihaplı romatizmal hastalıklar paneli

İltihaplı romatizmal hastalıklar paneli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tosun, 200’e yakın romatizmal hastalık çeşidinin bulunduğunu belirtti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tosun, 200"e yakın romatizmal hastalık çeşidinin bulunduğunu belirterek erken teşhis ve ilaçlarla desteklenen tedavi ile hastanın hayattan kopmadan yaşamasının mümkün olduğunu söyledi.

Sağlık Gönüllüleri Türkiye Derneği tarafından düzenlenen ve iltihaplı romatizmal hastalıklardan Romatoid Artrit ile Ankilozan Spondilit ile ilgili olarak halkı bilgilendirmeyi amaçlayan "Erken ve Etkin Tedavi Hayata Geri Döndürür" konulu bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan KTÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tosun, Romatoid Artrit"in simetrik eklem tutulumu ile karakterize, sakatlığa neden olabilen, hayat kalitesini azaltan ve beklenen yaşam süresini kısaltan, ağrılı, kronik iltihaplı ve 45 ila 65 yaş aralığında görülen bir romatizmal hastalık olduğunu belirtti.

Romatoid Artrit"in eklemlerde ilerleyici yıkıma yol açtığını ve yapısal hasarların da en geç iki yıl içinde belirgin hale geldiğini kaydeden Prof. Dr. Tosun, bu hastalığın teşhisinin gecikilmeden konulabilmesi için ilgili uzman hekime erken başvurulmasının önemine işaret etti.

İltihaplı romatizmal hastalıklardan olan Ankilozan Spondilit hastalığının ise öncelikle omurgayı tutan ağrılı, şekil bozukluğu ve aktivite kısıtlanması sonucu sakatlığa neden olan bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tosun, “Ankilozan Spondilit, sıklıkla 20 ila 40 yaş aralığında görülmekle birlikte diğer yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre 2-3 kat daha fazladır. Ankilozan Spondilit ile ilgili yapılmış ulusal bir epidemiyolojik çalışma bulunmamakla birlikte, bu hastalığın ülkemizde batı ülkelerine göre daha sık görüldüğü bilinmektedir.

Bu hastalığın başlıca bulguları arasında 3 aydan uzun süren bel ve sırt ağrısı ile sabah tutukluğu yer almaktadır. Bel ağrısının travma gibi farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilmesi ve toplumda sık görülmesi birinci basamak sağlık hizmetleri düzeyinde tanıda gecikmeye neden olmaktadır. Bu nedenle bu hastalığa ilişkin bulguların bilinirliği önem arz etmektedir” dedi.

Romatoid Artrit hastalığının kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görüldüğünü ve tedavi edilmediği zaman yaşam süresini 3-8 yıl azalttığını kaydeden Prof. Dr. Tosun, Ankilozan Spondilit hastalığının ise erkeklerde daha sık görüldüğünü ve genellikle 40 yaşın altında başladığını belirterek tedavi edilmediği takdirde ciddi sakatlığa yol açtığına dikkat çekti.

Günümüzde romatizmal hastalıkların yol açtığı bedensel sorunların yaşam kalitesini bozan en önemli nedenler arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Tosun, “Bu hastalıklarda karşılaşılan en önemli sorun tanının geç konulması ve hastaların uygun tedaviyi almaması. Bazen 10-20 sene boyunca hasta olup hiç tedavi olmamış hastalarla karşılaşıyoruz.

Bunun bir çok nedeni bulunmakta. Eskiden iltihaplı romatizmal hastalıklarda tedavisinin olmadığına inanılırdı. Ancak bilimin ve teknolojinin gelişmesiyle artık elimizde çok güçlü ilaçlar var.

Bunun için hastalarda kalıcı bozukluklar oluşmadan, yani geç kalınmadan hastalığın erken dönemde tanısının konulması ve tedavinin başlaması çok önemli. Bu nedenle hastalarımızın erken dönemde doktora başvurması çok önemli olmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Tosun, toplantının sonunda dinleyicilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.