Hazır kıymadaki gizli tehlike

Hazır kıymadaki gizli tehlike

Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, kesinlikle hazır kıyma ve köfte alınmamasını tavsiye ederek “Uygun olmayan şartlarda satılan hazır kıyma canımıza kıyabilir” dedi.

Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, kesinlikle hazır kıyma ve köfte alınmamasını tavsiye ederek “Uygun olmayan şartlarda satılan hazır kıyma canımıza kıyabilir” dedi.


Kara, yaptığı açıklamada, kontrolsüz ve sağlıksız koşullarda hazırlanan kıyma satışlarının yapıldığını tespit ettiklerini belirtti. Yasa gereği kıymanın ve hazır köftenin satış alnında kıyılması gerektiğini vurgulayan Kara, “Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği' gereğince, kıymanın hazırlanmasında sadece bağ doku dahil iskelet kaslarından elde edilen çiğ kırmızı et kullanılmalıdır.

Gıda değeri taşımayan sinir, tendon gibi kısımlardan, mekanik olarak ayrılmış etlerden, kemik parçası veya deri içeren etlerden, baş etlerinden, kemik sıyrıntılarından ve diyafram kasından kıyma hazırlanamaz. Türk Gıda Kodeksi Taze Et, Hazırlanmış Et ve Et Karışımları Tebliği'ne göre de kıymanın ve hazır köftenin, satış anında çekilmesi gerekmektedir. Nerede hazırlandığı belli olmayan ve ucuza satılan kıyma ve et ürünleri tehlike saçmaktadır. Hangi şartlarda hazırlandığı bilinmeyen ve kontrolsüz olarak tüketiciye sunulan hazır kıymanın, kasap, market ve hipermarketlerde açıkta ve hazır olarak satışı ise kesinlikle yasaktır. Hileye en uygun et ürünü hazır kıyma ve köftedir” dedi.

“MARKETLERDEN HAZIR KIYMA VE KÖFTE ALMAYIN”

Türk halkına "Eti gözünüzün önünde çektirmeden almayın" çağrısında bulunan Kara, şunları dile getirdi:
“Kasap ve marketlerin vitrinlerini tepsiler dolusu kıymalar süslüyor.Yasak olduğu bilinmesine rağmen üzerine kağıt örterek satışlara tezgah altından devam ediyorlar. Uygun olmayan koşullarda satılan hazır kıyma canımıza kıyabilir. Veteriner hekim kontrolünden geçmemiş hayvansal ürünleri tüketerek sağlığınıza kıymayın. Etin müşterinin isteğiyle göz önünde kıyma veya kuşbaşı haline getirilmesi gerekmektedir. Kırmızı et yönetmeliğine göre et işleme merkezlerinde hazırlanan ambalajlı et ürünlerinin gıda kodeksine uygun biçimde etiketlenmesi gerekiyor. Market ve kasapların etiketsiz ambalajlı ürün satması da yasak vatandaşlar nasıl hazırlandığı belli olmayan kıymayı ucuzluğu sebebiyle tercih ediyor.

Ucuz fiyatlara tüketime sunulan hazır kıymaların içinde hayvansal yağ, tavuk taşlıkları, soya unu ve sakatat ürünlerinin olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? AB Gıda Kodeksine göre parça büyüklüğü 100 gramın altında olan et parçaları işlenmiş et ürünü olarak geçmekte ve bunlar taze olarak bütün parçadan müşterinin isteği doğrultusunda satış esnasında hazırlanmaktadır. Bizdeki gibi vitrinlerde tepsi ve tavalarda kıyma, pirzola, kanat satılmasına izin verilmemektedir. Direkt tüketime sunulacak olan kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımları üretimlerini takiben hijyenik olarak ambalajlanmalıdır ve ambalaj bütünlüğü bozulmadan satışa sunulmalıdır. Sadece çiğ kırmızı etler asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak ön ambalajlanmış olarak dökme olarak satışa sunulabilir. Güvenli gıdaya ulaşmada tüketicilere de önemli görevler düşmektedir.”

“UYGUNSUZ ÜRÜNLERİ SATAN İŞYERLERİNİ İLGİLİ YERLERE BİLDİRİN”

Üzerinde ambalaj bilgisi, gıda üretim izinleri, son kullanma tarihi bulunmayan, açıkta ve promosyon adı altında satılan hayvansal ürünlere ilgi gösterilmemesi gerektiğini kaydeden Derviş Kara, bu tür ürünleri satan işyerlerinin de tarım il ve ilçe müdürlükleri ile belediyelere bildirilmesini istedi.
Kara, oda olarak kontrolsüz ve sağlıksız koşullarda satılan hazır kıyma tüketiminin önüne geçmek için çalışmalar yaparak bu yolla tüketici bilincinin gelişmesi, üreticilerin ve yetiştiricilerin bilinçlenmeleri ve çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanmasını amaçladıklarını belirterek halk sağlığının korunması için yapılacak denetimlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.