Giresun'da Şap ve Kuduz Aşılama Kampanyası

Giresun'da Şap ve Kuduz Aşılama Kampanyası

Ülke genelinde geçen yıl uygulamaya konulan ve 3 yıl sürecek olan AB destekli “Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi” kapsamında ilimizdeki aşılamanın 1 Mart-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında yapılacağı açıklandı.

Şap ve Kuduz Aşılama Kampanyası

Ülke genelinde geçen yıl uygulamaya konulan ve 3 yıl sürecek olan AB destekli “Türkiye"de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi” kapsamında ilimizdeki aşılamanın 1 Mart-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında yapılacağı açıklandı.
Yetkililer, “İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası”"nda 2 aylıktan büyük tüm sığır ve mandaların aşılanacağını belirtirken, isteyen yetiştiricilerin küçükbaş hayvanlarını da bu sürede aşılatabileceklerini açıkladılar.

Halk arasında "tabak" diye de bilinen şap hastalığının bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğunu anımsatan Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalığı et veriminde %30-45, süt veriminde ise %15-35 arasında verim kayıplarına nedenolduğunu belirttiler.Özellikle genç hayvanların hastalığa karşı son derece hassas olduğunu ifade eden yetkililer, hastalığın ölümlere yol açabildiğini vurguladılar.

Yetkililer, hastalıktan korunmanın yolunun, hayvanların altı ay aralıklarla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıyla mümkün olduğunu ifade ettiler.

Yetkililer ayrıca; yoğun geçecek olan İlkbahar dönemi aşılama programı çalışmaları kapsamında kedi/köpeklere yönelik Kuduz Aşılama Kampanyası ile 3-6 aylık dişi danalara Brusellozis S-19 aşısı ve 3-6 aylık kuzu/oğlaklara da Brusellozis Rev-1 aşısı uygulamalarının yapılacağını söylediler.

3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu"nun 51. maddesi gereği yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmalarının zorunlu olduğunu belirten yetkililer, aksi hareket edenler hakkında 1.120 TL idari para cezası hükmünün uygulanacağını hatırlattılar.

Ayrıca aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyeceğini de belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bu gibi durumlarda veteriner sağlık raporunun verilmeyeceğini, hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanılmayacağını açıkladılar.

Aşılama kampanyasını; Giresun merkezde Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü, İlçelerde ise Tarım İlçe Müdürlükleri tarafından yürütülecek.

Hayvan üreticilerinin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmalarının zorunlu olduğunu ifade eden yetkililer, daha ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat etmelerini istediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.