Diz ağrılarını hafife almayın

Diz ağrılarını hafife almayın

Son yılların güncel sağlık sorunları arasında yer alan ve futbolcu hastalığı olarak bilinen ‘menisküs yırtıkları’ konusunda uzmanlar uyarıyor.

Uzmanlar tedavi edilmediği takdirde menisküs yırtıklarının erken kireçlenmeye neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Menisküs Yırtıkları ve Sonuçları hakkında bilgi veren  Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Op Dr Mustafa Esgin, diz içerisinde bulunan menüsküsleri otomobilin amortisörlerine benzeterek, yürüme konforunun sağlam menisküslere bağlı olduğunu vurguladı.

Menisküslerin başka fonksiyonlarının da olduğunu ifade eden Esgin, bu sorunun sadece sporcu hastalığı olmadığını aktardı. Menisküs yırtıklarının artroskopi ameliyatlarıyla kolaylıkla tedavi edilebildiğini belirten Esgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artroskopi eklem sorunlarının teşhis ve tedavisinde eklemin içinin görüntülenmesi için ortopedist tarafından kullanılan cerrahi bir işlemdir.

Kelime olarak "eklemin içine bakmak" anlamına gelir. Teknik olarak artroskopik işlem genel veya bölgesel anestezi altında yaklaşık 0.5 cm. iki adet kesiden ibarettir (bazı özel durumlarda üç kesi kullanılabilir). Kesilerden birisinden artroskop adı verilen ve video cihazına bağlanan, eklem içerisini görmeyi sağlayan bir cihaz yerleştiriler.

Bu cihazın içerisinden eklem içerisine steril serum fizyolojik verilerek hem dizin yıkanması sağlanırken hem de görüntünün net olması sağlanır. İkinci kesiden ise diz içerisindeki rahatsızlıkları anlamamızı ve bunları tedavi etmemizi sağlayacak cihazlar yerleştirilerek ameliyat yapılır.”

Basit bir menisküs yırtığının artroskopik yöntemle tedavisi sonrasında iyileşme hızlı olacağına dikkat çeken Esgin, pek çok hastanın koltuk değneğine ihtiyaç duymadan aynı gün içerisinde ayağa kalkıp artroskopi yapılan bacağın üzerinde yük vererek yürüyebileceğini vurguladı.

Ameliyat olan kişinin kısa sürede ev içerisinde işlerini görebilecek hale gelebileceğini hatırlatan Esgin, “Hasta birinci haftadan sonra ev dışında kısa yürüyüşler yapabilir, üçüncü haftadan sonra ise normal günlük yaşamına dönebilir. Diz içerisinde artroskopi ile yapılacak işlemler arttıkça bu süre bir miktar uzamakla birlikte açık cerrahi ile karşılaştırılacak olursa oldukça kısa sürede iyileşme sağlanır” şeklinde konuştu.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum