Bu Haber Çok Önemli Okurmusunuz ?

Bu Haber Çok Önemli Okurmusunuz ?

“doğru ve yanlışın aynı anda söylendiği” cep telefonları kanser ilişkisine yönelik iddiaların toplumda paranoyaya dönüşmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tunaya Kalkan sözlerine şöyle devam etti: “Dünya Sağlık Örgütü turşu, kahve gibi ürünler ile cep

 

Teknoloji Bilgilendirme PlatformuTeknoloji
Bilgilendirme
Platformu
06/06/2011, Çarşamba

Değerli Basın Mensubu, 

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan Dünya Sağlık Örgütü’nün cep telefonlarına ilişkin raporu sonrasında konuyu değerlendirdi. 

Prof. Dr. Kalkan, “Doğru ile yanlışın” aynı anda söylendiğini belirterek, tedbiren kulaklık kullanılmasının yeterli olacağını vurguladı. Prof. Dr. Tunaya Kalkan’ın açıklamasını aşağıda değerlendirmelerinize sunarız. 

Saygılarımızla
Teknoloji Bilgilendirme Platformu
www.tbpnet.org  

DSÖ’NÜN AÇIKLAMASI PARANOYAYA DÖNÜŞMEMELİ 

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan IARC Raporu’nun ardından konuyu değerlendirdi. 

Kamuoyunda geniş yer tutan, “doğru ve yanlışın aynı anda söylendiği” cep telefonları kanser ilişkisine yönelik iddiaların toplumda paranoyaya dönüşmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tunaya Kalkan sözlerine şöyle devam etti: 

“Dünya Sağlık Örgütü turşu, kahve gibi ürünler ile cep telefonlarının aynı riskte olduğunu söylüyor. Oysa günde 15 fincan kahve içmenin ya da bir bidon turşu yemenin insan sağlığına ciddi zararları olacaktır ama bunları yiyip, içip hangi tedbirin alınacağını bilim adamları söyleyemez. Ancak cep telefonları ile uzun konuşanların, kulaklık kullanması halinde riski azaltacağı açıktır. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklaması toplumda paranoyaya dönüşmemeli. Cep telefonları gibi diğer tüm telekomünikasyon cihazları, hatta elektrikle çalışan tüm aletler belli bir elektromanyetik dalga yayar. Bu noktada, elektromanyetik dalgaların limitlerinin belirleyen kuruluşlar Dünya Sağlık Örgütü’nden görüş alıyorlar. Bu limitler insan sağlığı ve çevreye etkisi gözetilerek oluşturuluyor. Hayatımıza giren her yenilik gibi teknolojik cihazlara karşın kullanım alışkanlığı geliştirmek gereklidir. Bilim adamı olarak, bu teknolojiden vazgeçmemiz mümkün olmadığına göre cep telefonlarının kulaklık ile kullanılmasının yeterli bir tedbir olacağı görüşümü yinelemek istiyorum.” 

ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARININ 
DEĞERLENDİRMELERİ 

Amerikan Kanser Kurumu (American Cancer Society) 
Otis W. Brawley; Amerikan Kanser Kurumu Sağlık Memuru Şefi 

IARC çalışmaları henüz tamamlamadı ve kesin bir veri yok. Mevcut bulunan cep telefonu ve elektromanyetik alanlar için uluslararası önlemler hala geçerli. 2b Grubu’nun anlamının kesin kanser yapar değil kanser yapabilir olduğu yönünde. Cep telefonu ile kanser ilişkisi konusu daha fazla incelenmeli. Cep telefonu kullanımına bağlı olarak elektromanyetik dalgalara maruziyeti azaltmak insanların elinde. Bunun için insanlar cep telefonu ile görüşme yaparken kulaklık kullanarak maruziyeti azaltabilirler. İçlerinde benzin tüketimi ve hatta kahvenin de yer aldığı 2b Grubu’na pek çok ürünün giriyor. 2b sınıflandırmasının iyi perspektife edilmesi gerekir. 

Uluslararası Kablosuz İletişim Birliği (CTIA-The Wireless Association)
John Walls; CTIA-The Wireless Association Kamu İşleri Başkan Yardımcısı 

IARC bildirisi cep telefonları kanser yapar demek değil. IARC’nin kanserojen maddeleri sınıflandırdığı Grup 2b’nin içine turşu ve kahve de giriyor ve cep telefonları turşu ve kahve ile aynı derecede kanserojenlik içeriyor. İnsanların bu konuda endişe etmelerine gerek yok. Şu ana kadar yapılan bilimsel çalışmaların cep telefonu ile kanser arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu kanıtladığına dair kesin sonuçlar yok. 

GSMA 
Jack Rowley; GSMA Enerji ve Sürdürülebilirlik Birimi Direktörü 

“Cep telefonları risk taşıyor ancak cep telefonlarının kanser ile ilişkilendirilebilmesi için yeterli kanıt yok. Bu kapsamlı araştırma kapsamlı öneriler sunuyor ancak hayvanlar ve hücreler üzerinde yapılan bir çalışmadan istikrarlı destek sağlamıyor. Bazı mobil telefon kullanıcılarının endişelenebileceğini görüyoruz ancak güvenlik tedbirleri hala geçerli. Geçtiğimiz 10 yılda bağımsız uzmanların dünya çapında yaptığı bilimsel incelemeler (Dünya Sağlık Örgütü de dahil) şu sonuca vardı ki; cep telefonları ve baz istasyonları için geçerli mevcut güvenlik standartları, yerleşik sağlık problemlerine karşı insanları koruyor”. 

İngiltere Kanser Araştırma Cemiyeti (Cancer Research UK)
Ed Young; İngiltere Kanser Araştırma Cemiyeti Sağlık Danışma Başkanı 

IARC çeşitli ürün kullanımlarını kategorize etti ancak cep telefonlarının dahil edildiği Grup 2b’de kahve ve turşunu yanı sıra ahşap da yer alıyor. İnsanların cep telefonları konusunda endişe etmelerine gerek yok. Bugüne kadar yapılan çalışmaların büyük çoğunluğu cep telefonlarının kanser riskinin arttırmadığını kanıtlıyor. Bu bildiride de değişen bir şey yok sadece ürünler ya da maddeler kategorize edilerek sınıflara ayrılmış. Cep telefonu kullanımının beyin kanseri ile olan olası ilişkisine bakıldığında cep telefonu kullanımını gün geçtikçe büyük hızla arttığı görülürken, beyin kanseri vakaları oranı aynı seviyelerde geziyor. IARC bildirisi cep telefonları kanser yapar demek değil riskleri göz ardı edemeyiz demektir. Cep telefonlarının risk taşıdığına dair güçlü işaretler yok. Cep telefonu kullanımı insanların kendi inisiyatifine bağlı ve insanlar bu konuda endişe etmemeliler. Trafik kazaları cep telefonu kullanımına bağlı olarak gösterilebilecek en önemli sağlık sorun. Araç kullanırken cep telefonu kullanılması cep telefonlarının kanser ile ilişkisinden daha önemli. 

İngiltere Sağlık Koruma Ajansı (UK Health Protection Agency)
Cep telefonlarının uzun süreli kullanımları üzerine daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Cep telefonu kullanımı ile kanser arasında ilişki olduğunu gösteren kanıtlar mevcut değil. Okullarda teknolojinin kullanılmamasını gerektiren sebepler yok. IARC yeni bir çalışma yapmadı, yayınlanmış çalışmaları gözden geçirdi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.