Bronzlaşma kanser riskini artırıyor

Bronzlaşma kanser riskini artırıyor

Uzmanlar, bronzlaşmanın deride hasara yol açtığını ve kanser riskinin artırdığını söyledi.

Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş, bronzluğu, güzellik değil, deri hasarı olarak değerlendirerek, "Hayat boyu 5 defadan fazla güneş yanığı geçirmek, deri kanseri geliştirme riskini 2 kat artırıyor" dedi.

Deriye doğal rengini veren koyu pigmentin (melanin), "melanosit" hücreleri tarafından üretildiğini, güneşe maruz kaldıktan sonra melanositlerin daha fazla ultraviyole ışını absorbe edebilmek için, daha fazla melanin üretmeye başladığını anlatan Kuş, böylece cildin renginin
koyulaştığını ifade etti.

Kuş, "Gerçekte bronzlaşma derinin güneş hasarı gördüğünün ve kendini bundan korumaya çalıştığının bir işaretidir. Ne yazık ki bronz görünüm, pek çok kişi tarafından sağlık göstergesi olarak algılanmaktadır. Ancak sağlıklı bronzlaşma diye bir kavram yoktur" diye konuştu.

Kuş, "Melanom adı verilen en tehlikeli deri kanseri tipinin, ağır güneş yanığı öyküsü gibi, kısa süreli yoğun güneşe maruz kalma sonucu ortaya çıktığı unutulmamalıdır. Bilindiği gibi güneşin kısa ve uzun vadeli pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kısa vadeli etkiler arasında güneş yanıkları, bronzlaşma ve çiller sayılabilir.

Uzun vadeli etkiler arasında kırışıklık ve lekeler gibi foto yaşlanma belirtileri ve deri kanseri gelir. Her 5 deri kanseri olgusundan dördünde sebep güneşin ultraviyole ışınlarıdır" şeklinde konuştu.

Güneşten koruyucularının kullanılması sırasında da dikkatli olunmasını isteyen Kuş, güneş koruyucularının ultraviyole ışınlarını sünger benzeri absorbe eden organik/kimyasal filtreler ve bu ışınları ayna gibi yansıtan inorganik/fiziki filtreler olmak üzere 2 şekilde sınıflandırıldığını söyledi. Kuş, "En az 15 koruma faktörlü ürünler tercih edilmelidir.

Ancak SPF' nin sadece UVB ışınlarına karşı koruma için bir ölçü olduğu unutulmamalı. Kullanacağınız güneş koruyucusunun deri yaşlanmasında, güneş yanıklarında ve kanser oluşumunda etkili olan UVA ışınlarına karşı da etkili olabilmesi için geniş spektrumlu bir ürün olması da önemlidir" şeklinde bilgi verdi.

Kuş, güneş ışınlarının vücutta D vitamini üretimini sağladığını ve yeterli D vitamininin, güvenli bir şekilde gıdalar ve vitamin desteğiyle, haftada 3 gün 10'ar dakika güneş ışınına maruz kalarak, deri kanseri riskini artırmadan temin edilebileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.