Bakan Eker: 33 ilde kene riski var

Bakan Eker: 33 ilde kene riski var

TARIM ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kenenin 33 il için risk oluşturduğunu açıklarken, ``Kene bir eğitim meselesidir'' dedi.

Tüm orman ve meraları havadan ilaçlamanın imkansızlığını dile getiren Eker, vatandaşların açık renk kıyafet giyerek, üstüne başına dikkat ederek keneye karşı önlem alabileceğini söyledi. Eker, bu hastalığa karşı aşı çalışmaları yapıldığını da açıkladı. 

Eker, Türkiye'de bir çok can alan kene ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Tarım bakanlığı ile birlikte, sağlık, çevre ve orman bakanlığının bu konuda koordinasyon içinde çalışmalar yaptığını belirten Eker, şunları söyledi: ``Bu bir eğitim meselesidir. Kene kan emen bir parazit ve daha çok kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımız için tehdit oluşturuyor. Bu yüzden vatandaşların eğitimli olması ve korunması gerekiyor. Kene dünyanın her yerinde ve tüm doğada olduğu gibi Türkiye'de de var.

Keneye karşı tüm ormanları, meraları ilaçlama imkanı yok. Ancak barınaklarda, ahırlarda ilaçlama mutlaka yapılmalı. En önemlisi vatandaşlarımızın basit yöntemlerle keneden korunmasıdır. Vatandaşlarımızın kenelerin bulunduğu riskli ve tehlikeli alanlarda üstüne başına dikkat etmesi, açık renk, uygun elbise giymesi gerekiyor.

Alınması gereken önlemler broşür ve başka yöntemlerle anlatılıyor. Bir yandan aşı çalışmaları yapılıyor. Çünkü aşısı yok, bir yandan da korunma yöntemleri ile ilgili eğitim çalışmaları sürüyor. Bu konuda basına da büyük görev düşüyor. Basın vatandaşı eğitecek, kene ile mücadeleye katkıda bulunacak yayınlar yapmalı.''



Kenenin özellikle Kelkit Vadisi'nde, Doğu Karadeniz'den başlayan Anadolu'ya doğru ilerleyen hattaki illerde görüldüğünü belirten Eker, ``Bu hastalık çok eski yıllara dayanıyor. Hastalık daha önce de vardı, yine ölümler oluyordu ancak belirtileri diğer hastalıklarla karıştığı için başka hastalıklardan söz ediliyordu.

Oltu sendromu deniyordu. İlk kez 2003 yılında virüsü izole edildi. Resmen teşhisi kondu. Bu 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıdır' dendi. Maalesef artık vatandaşlarımızın bu hastalıktan öldüğünü biliyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'de 33 riskli il belirlendiğini açıklayan Eker, ``Bu virüsü taşıyan bir kene türü var. Bu kene 33 ilde görülüyor. Bakanlığımız bu illerde gerekli eğitim çalışmalarını yapıyor. Balıkesir de bu iller içinde yer alıyor. Balıkesir için de kısmen bir risk var'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.