ORSEV’DEN YAHYA KEMAL BEYATLI

Ordu Sanat Evi ORSEV 27 Aralık Cumartesi günü akşamı Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosunda 2008 yılının son etkinliğinde Ünlü şairimiz Yahya Kemal Beyatlı"nın ölümünün 50. yılında ki Anma proğramında Sanat dostlarıyla bir araya geldi.

OBKT salonunun fuayesinde Yahya Kemal Beyatlı için düzenlenmiş panolarda Ünlü şairin yaşamından kesitler de şu bilgiler vardı;

 Üsküpte 1883 senesinde doğan Bayatlı"nın asıl adı Mehmet Agah"tır .İlk öğrenimini üsküp"te yapan Bayatlı İstanbul Vefa lisesinden sonra 1902 de Parise gitti fıransızca eğitimi aldı Siyasal Bilgiler Fakültesinde okudu.Paris"te 9 yıl kaldı İstanbul"a döndü edebiyat ve tarih öğretmenliği ve büyükelçilik yaptı.  

Belediye Başkanı Seyit Torun Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen Gazeteciler Derneği Başkanı Recep Aydın Valilik Basın Müdürü Vedat Öz ve çok sayıda izleyicinin  katıldığı anma gecesinde Orsev Başkanı Sevinç Özel sanat dostlarına yaptığı konuşmasında şöyle seslendi;

“ Çok değerli misafirlerimiz, sevgili Orsev ailesi ve kıymetli basın mensupları konuşmama başlamadan önce Perşembe günü  kaybettiğimiz Eğitim şehitlerine tanrıdan rahmet kederli ailelerine ve Üniversitemize başsağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun. Dedi ve Cahit Sıtkı Tarancı"nın şu mısralarını  okudu ;

“ Neylerim ölüm herkesin başında

    Uyudum uyanamadım olacak,

     Kimbilir nerede, nasıl kaç yaşında…”

Bizleri yalnız bırakmadınız  ve bir Orsev etkinliğinde yine beraberiz.

          Hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Hepinizi  saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bildiğiniz gibi içinde bulunduğumuz yıl, ölümünün 50. yıl dönümü nedeniyle  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Yahya Kemal Bayatlı yılı olarak ilan edildi. Bu gün geçmişe sahip çıkmazsak yarınlar sahipsiz kalacak demektir. Kaldıki Cumhuriyet dönemi  Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden olan Yahya Kemal Bayatlı nasıl unutulabilir ki…

       “Zil şal ve gül, Bu bahçede raksın bütün kızı..şevk akşamında Endülüs üç defa kırmızı..

            Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul..

             Unutulabilir mi sevgili dostlar bu dizelerin şairi unutulabilir mi? Bizde unutmadık ve bu büyük  Türk aydınını kendi sözleriyle “ kökü mazide olan bir âtiyim” diyen Yahaya Kemal"i anmayı bir görev saydık.

              Kaldı ki, ilimiz ve bölgemizde Kültür ve Sanat üzerine iz bırakmış kişilerin tanıtılması ve anılması amaçlarımız arasında yer almaktadır.Biz Ordu sanat evi olarak 17 yıldır Atatürk  ve Cumhuriyet çizgisinde olmuş, seçici tutum ve duruşumuzla halkımızın beğeni ve sevgisini kazanmanın mutluluğunu ve onurunu yaşamaktayız. Siz sanat dostlarımız, bizim etkinliklerimizi yakından takip ediyor bizlerden desteklerinizi esirgemiyorsunuz. Memnuniyetle Belirtmek isterim ki önümüzdeki günlerde sizlerle buluşturacağımız Tiyatro oyunumuzun provaları salonumuzda devam etmektedir. Ölümü yaşamak adlı Orhan Asena"nın bu iki perdelik oyununu Gülseren Köksal yönetiyor :Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bu oyuna verdikleri katkıdan dolayı teşekkürlerimizi sunarız.

             Ayrıca Ocak ayı sonlarında Ordu"muzun değerlerinden Sn İhsan Gürdal için Şairler ve Yazarlar Derneğimiz ile beraber organize ettiğimiz bir tanıtım proğramımız var. Daha sonra Ordu"lu iki genç değerimizi sizlerle buluşturacağız. İrfan ve Cem Gürdal kardeşler. Kültür Bakanlığımız sanatçılarından olan bu gençler Türk dünyası müziği ile bizlerle olacaklar. Bizleri kırmayarak Ankara"dan gelen Başkent Üniversitesinin değerli öğretim üyesi Doç.Dr. Sayın Yakup Çelik"e ,bu güzel sunumu yapan Ordu Bilim ve Sanat merkezi Edebiyat öğretmeni Ömer Durak"a ,yardımcı doçent Salih Okumuş"a ,Güzel Sanatlar Resim Öğretmeni Engin Karahan"a Yahya Kemal"in ölümsüz şiirlerini okuyan sevgili dostlara gecemizin müziğini yapan Engin Candan ve ekibine bize katkılarını hiç esirgemeyen Ömer Aydın,Ergin Karlıbel, Hatice Ergen"e ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunarım.”

 

 

 

Geceye Ankara"dan gelerek katılan  Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Yakup Çelik “ eve dönen adamdır” diye tanımladığı Yahya Kemal Bayatlı ve Şiirleri üzerine çok güzel geniş kapsamlı tanıtıcı  bir konuşma yaptı. Ünlü şairimizin unutulmayan bazı özel şiirlerini Melek Kement “ Zil Şal ve Gül” , Necati Daşdan,Salih Kalyoncu “ Süleymaniyede bayram sabahı”,Ömer Duran “ Bülbülün ölümü”ve Gülseren Köksal “Sessiz gemi” isimli  şairin en güzel şiirlerinden örnekler okudular. Proğramın ikinci bölümünde Şef Engin Candan yönetiminde Udlarda Yaşar Bayramlı, Tunca Gönül ve Kemanda  …….  Ve koroda Filiz Bacınoğlu,Gülserin Gülaçtı, Murat Gürsoy Akif Beyazıt, Turgut Güngör ve Yüksel Kaytaz"dan oluşan Faslı Dil gurubunun nefis mini konserinde Bayatlının bestelenmiş şiirlerinden eserler okudular.

Bu güzel anma gecesinin sonunda Orsev Başkanı Sevinç Özel Ankara Başkent Üniversitesinden özel gelen Doç.Dr Yakup Çelenk"e  gecenin anısına alkışlarla Orsev"in biranı şildini taktim etti. Gecenin sunucusu Ömer Duran"a  ve Şef Engin Candan"a katkılarından dolayı birer teşekkür çiçeği takdim ettikten sonra  Orsev"in etkinliklerinde kendilerini yalnız bırakmayan sanat dostu Orsev seyircilerine teşekkür ederken 2008"in son Kültür ve Sanat etkinliğinin bir güzel gecesini daha alkışlarla taçlandırdı.

İyi ki varsın Orsev..

2009"da Kültür ve Sanat etkinliklerinde buluşmak dileğiyle…

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar