Salih Ziya CÖRÜT

Salih Ziya CÖRÜT

SPORDA DÜRÜSTLÜĞÜN BEDELİ

 

 

     Orduspor Kulübü başkanımız mesleki olgunluk içinde kariyeri ile dürüst ve ilkeli olmanın bedelini son haftasına girdiğimiz süper ligde böyle ödemiş olsa gerek….! 

     Özellikle inancı, azim ve kararlılığı ile son derece saygın, disiplini ve tutarlı davranışları ile camiamızın olduğu kadar kamuoyunun da dikkatlerini üzerine çeken, adeta süper lig kulüplerimizin başkanları arasında dik duruşu ile yıldız gibi parlayarak temayüz eden, aynı zamanda tüm basın camiasının ve taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanan Doç.Dr. Nedim TÜRKMEN’in doğruları birilerini rahatsız etmiş olmalı ki, son zamanlarda takımımız aleyhine gelişen olumsuz tabloyu tarttığımızda, bazı hazımsızların hakem hataları ile faturayı Orduspor’a kestirdiklerine şahit olmaktayız.

      Belki de Doç.Dr.Nedim TÜRKMEN’in mesleki kariyeri bu yönde birilerini rahatsız etmiş olmakla kulüpler birliği başkanlığına adaylığı, şike ile ilgili doğru çıkışları, tespit ve söylemlerinin dürüst kesimlerce takdirle karşılanması, futbol tacirleri ile kimilerini gelecekteki çıkar hesapları ile telaşa gark etmiş olabileceğini düşünüyorum. 

     Ancak, her ne suretle olursa olsun, oluşan yanlışlıklar karşısında birilerini mutlu etme adına Orduspor Kulüp Başkanı doğru bildiklerinden tavizkar davranarak kimileri gibi geçiştiremezdi ve de öyle oldu…!

     Her şeyden önce kendisi olaylar karşısındaki söylemleri ile benliğindeki mesleki olgudan kaynaklanan dürüstlüğü ile kariyerine ve kişiliğine yakışanı yapmıştır.

     Özellikle bilinmelidir ki Orduspor Kulübü Başkanının arkasında ciddi bir STK’lar ile kamuoyu ve taraftar desteğinin var olduğu unutulmamalıdır. 

     Anladığım kadarıyla Orduspor’un dokuz maçlık başarı grafiğinin ardından yaşanan, hakem hataları ile gelişen başarısız sonuçlar serisi bunu kanıtlamaya yetmektedir. Dilerim bu hata ve yanlışlar Süper Ligin ikinci yarısında da devam etmez. Şayet etmesi halinde tavrımızın net olacağı bilinmelidir.

     Elbette bu tür manzaraları geçmişte de yaşadık ve gördük. Süper ligden düştüğümüz 1985 – 1986 futbol sezonunda ve sonrasında bu tür ayak oyunlarına yabancı olmadığımızı söyleyebilirim. Çünkü geçmişte Ordu’da kazanılan bir Eskişehir maçının Samsun’da tekrar edilmesini ve 3 – 0 kazandığımızı, hatta bu maçın tekrar kararı çıktığında TFF’nin önüne beş yüz kişilik katılımla siyah çelenk bıraktığımızı unutamayız.

      Muhakkak ki, birilerini başarısız kılmak isteyenlerin oynadıkları çirkin oyunları futbolda engellemek zordur. Bir maçta sizi mağdur etmek isteyen maksatlı bir hakemin tek bir hareketi bile sizi başarısız kılmaya ve bir maçı kaybetmenize yetmektedir. 

      Bu güne baktığımızda, özellikle bizzat izlediğim çoğu maçlarımızda Orduspor’a haksızlıklar yapıldığı görmekteyiz.

     Dokuz maçlık başarılı bir grafiğin ardından bu denli mağlubiyetler serisi elbette düşündürücüdür. Burada esas olan, takımımızın başarısızlığının altında yatan gerçeğin sadece takımdaki düşüşten olmayıp, dış etkenlerden kaynaklanması da önemli bir faktördür.

     Çünkü ; Mağlup olduğumuz maçlara baktığımızda hepsi sanki birbirinin kopyası gibi idi. Kaybedilen Mersin İdman Yurdu, Kayserispor, Sivasspor, Gençlerbirliği ve Galatasaray maçları, beraber bitirilen Gaziantepspor, İstanbul B.Şehir Belediyespor, M.P. Antalyaspor, maçlarındaki hakem hatalarının sonuca ne denli yansıdığı sanırım bazı gerçekleri ifade etmeye yetmektedir.  

     Bugün  belki birilerinin dikkatlerini çekememiş olsa da, camia olarak başkanımızın kalitesini çekemeyenlerin oynadığı oyunlar ve çevirdiği entrikalar bizlerin dikkatinden kaçmamaktadır.

     Şahsen Süper Ligin ikinci yarısında daha farklı ve başarılı bir Orduspor bulacağımıza  inanıyorum. Her şeyden önce inançlı ve ilkeli başkanı olan Orduspor, Doç.Dr. Nedim TÜRKMEN’in hem hoca seçimi, hem de devre arasındaki kaliteli oyuncu takviyesi ile takımı gerçek hüviyetine kavuşturacağına ve başarılı olacağına yürekten inanıyorum.    

     İşte bunun göstergesi ise Metin DİYADİN hocanın istifasının ardından yeni hoca arayışları neticesi tercihin yabancı hocadan yana kullanmasıdır. 

     Çünkü kaliteli ve ünlü bir yabancı hocanın disiplin  açısından takım üzerinde bırakacağı müspet etkinin ve şayet olur ise Hector Raul Cuper gibi ünlü bir hocanın Ordu’ya gelmesinin sadece spor anlamında değil, ilimizin tanıtımı açısından da önemli bir etken olacağı, reklam ve tanıtım anlamında katkı sağlayacağı, ağırlığı yabancı olan oyuncular hesaba katıldığında ne denli mantıklı ve isabetli bir seçim yapıldığını görmek olasıdır.

     Şüphesiz Süper Ligin ikinci yarısında Orduspor yönetimine düştüğü kadar seyircisiyle, iş adamları, siyasetçisi, bürokratları ve sivil toplum kuruluşları ile camia olarak bizlere de önemli görevler düşmektedir. Umarın hepimiz bazı olaylardan ders çıkararak ORDUSPOR’a daha fazla sahip çıkar ve birtakım ayak oyunlarına kurban gitmesine engel oluruz.

     TFF’nin de başta başkan M.Ali AYDINLAR olmak üzere şikecileri kurtarmadaki kararlılığını, hakem hataları ile haksızlığa uğrayan Orduspor için de göstermelerini bekliyoruz. 

     İşte Sporda Dürüstlüğün bedeli bu olmamalı diyor, kendisini yakından tanıyan bir meslektaş ve dost olarak Şike konusundaki esnekliği TFF Başkanı M.Ali AYDINLAR’ın bu hususlarda da göstermesini, camia olarak bu tür entrikalara son vererek daha duyarlı olması konusuna dikkatlerini çekerek herkese en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

                                               Salih Ziya CÖRÜT 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar