Şair Ali Öztürk

Şair Ali Öztürk

ANKARA’NIN TAŞINA BAK !

                                             ANKARA"NIN TAŞINA BAK!

                                               Ankara"nın taşına bak

                                               Boztepe"nin başına bak

                                               İl Genel Meclisinin

                                               Şu yaptığı işine bak!

          Ankara"da 1960"lı yıllarda, illerin yüksek tahsil cemiyetlerine, öğrenci yurdu yapmaları için Ahmetler caddesinde; devlet tarafından belli bir ödeme karşılığında arsalar tahsis edilmişti. Birçok dernek de bu arsalardan alarak buraya öğrenci yurtlarını yapmıştı.

             Ordu Yüksek Tahsil Cemiyeti de buradan bir arsa almış, ama o yıllarda  yurt yapamadığından Ordulu öğrenciler, derneğin Işıklar Caddesinde  kiraladığı, bir binayı yurt olarak kullanıyorlardı.

            Ancak, o yıllardaki öğrenci olayları nedeniyle yurtta kalanların sayısı azaldığından dernek, yurt kirasını ödeyemez oldu. Kira borcunu Orduluların yardımı ile ödemeye çalışırken,   Ahmetler Caddesindeki arsayı da borca karşılık haciz edilmemesi için, Genel Kurulda alınan bir kararla  Ordu İl Özel İdaresine, "öğrenci yurdu" yaptırılması  kaydıyla muvazaalı bir şekilde devretti. Daha sonra toplanan yardımlarla yurdun kira borcu ödenip, yurt kapatıldı.

              Gerek 12 Eylül Askeri Yönetiminin bütün illere ait öğrenci yurtlarına el koyması, gerekse Özel İdarenin ödenek yetersizliği nedeniyle buraya yurt yapılması imkânı kalmadı.

             Bunun üzerine o zamanki Ordu Özel İdaresi de bu arsayı, kat karşılığında  müteahhite vererek iki kat ve bir dükkân aldı. Bunları, 1987 yılında kurulan ve temel amaçlarından biri de, yüksek öğrenime devam eden muhtaç öğrencilere burs yardımı yapmak olan Ordulular Kültür ve Kalkınma Vakfına tahsis etti.

            Vakıf, bir katı müdür odası, yönetim kurulu toplantı salonu ve lokal olarak kullanırken, dükkan ve restorantı işletmeciye kiraladı. Restorant Ordu yöresel yemekleri ve bilhassa da Pazar günleri Karadeniz pidesi yaparak, daha ziyade Ankara"daki Ordululara hizmet etmektedir.

            Kiradan elde edilen gelirlerse, yönetim giderleri ile  vakfın sosyal ve kültürel etkinliklerinde kullanmaktadır.

            Şimdi, Ordu İl Genel Meclisi aldığı bir kararla, itilaf devletlerin "Sevr Antlaşmasıyla" sadece Orta  Anadolu"yu  Osmanlı İmparatorluğuna bırakması gibi, bir tek lokal ve yönetiminin bulunduğu katı vakıfa bırakarak  restorantı ve dükkanı satışa çıkarmış.

            Söylentilere bakıldığında, restorantın içkili olması, bazı İl Genel Meclisi üyelerini rahatsız ediyormuş.

            Zaten sosyal ve kültürel etkinleri pek fazla olmayan Ankara"daki Orduluların bu etkinlerini geliştirmek isteyen vakfına karşı alınan bu kararın mantığı nedir ki?

            Ordulu muhtaç öğrenciler için halktan toplanan paralarla alınan arsanın kazandırdığı binadan, temel amacı öğrencilerimize yardım etmek olan vakfın yararlanmasını engellemek nasıl bir etik düşünce?  Kanunen uygun olsa da acaba vicdanen uygun mudur?

            Ankara"da Orduluların, yöresel yemeklerini sunan bir restorantlarının bulunması birilerini rahatsız mı ediyor ki?

             Ankara"daki Ordulular olarak, Sayın Valimizden ve İl Genel Meclisi üyelerinden bunun yanıtını bekliyoruz.

            Satın efendiler satın!

            Yalvarsak da  aldırmayın(!)

            Bir çöp dahi bırakmayın (!)

            Tarla sizin, hasat sizin, harman sizin

           Karar sizin, hüküm sizin, ferman sizin

            Silah sizin, meydan sizin, vicdan sizin (!)!..

Önceki ve Sonraki Yazılar