Doç. Dr. Birol ERTAN

Doç. Dr. Birol ERTAN

KKTC’DE SİYASET KAYNAYACAK

KKTC"DE SİYASET KAYNAYACAK 

Birol Ertan 
 

Bu haftan başlayarak Kıbrıs Türk siyasetinde sıcak günler ve haftalar başlıyor. KKTC"de halkın ve özellikle seçmenin yüzünü unutan vefasız siyasetçiler, yavaş yavaş kapılarımızı çalmaya başlayacaklar.  

Bugünden itibaren siyasette kaynama noktalarını da göreceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son dönemece giriliyor. Adaylar ortaya çıkacak, ittifakların renkleri belli olacak ve suskunlar konuşacak. Herşeyden önce, Cumhurbaşkanlığı seçiminde iki rakip olmasını beklediğimiz Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu ikilisinden Talat"ın da adaylığını açıklamasıyla yarış start verecek. 

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, gelecek günlerdeki siyasal dengeler açısından çok önemli görünüyorum. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları, bir yandan Hükümet değişikliğine yol açabilir, diğer yandan bazı siyasi partilerde eksen kaymalarına neden olabilir, bazı partiler seçmen tabanlarını kaybederek güçlerini önemli ölçüde yitirme noktasına gelebilir, bazı marjinal siyasi partiler de seçimlerden nemalanmak için binbir oyun çevirip siyasi hayatlarını noktalayabilirler. 

Seçimlerde yapılacak ittifaklar da siyasi hayatımızda değişiklikler yaratabilecektir. UBP adayı Başbakan Derviş Eroğlu"na verilecek destek, seçim sonrasında olası koalisyon formüllerinde yer almayı kolaylaştırabilir. Cumhurbaşkanı Talat"a verilecek destek ise kesin olarak koalisyon formüllerinden dışlanmaya neden olacaktır. Bu süreçte parlamento içinde ÖRP, parlamento dışında ise MAP, HİS Parti, KSP gibi marjinalleşmiş siyasi partilerin tavırlarının sonuçları etklilemesi zor görünüyor. Ancak, DP ve TDP gibi seçmen tabanı bulunan siyasi partilerin seçim sonuçlarını etkilemesi muhtemeldir. Bu nedenle, gerek UBP adayı Başbakan Eroğlu, gerekse de Cumhurbaşkanı Talat, DP ve TDP ile ittifak yapmak için formüller geliştireceklerdir.  

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Ankara bağlantıları sayesinde ÖRP"yi koltuğunun altına almış görünüyor. Ne var ki, ÖRP seçmeni Talat"a oy vermek konusunda istekli durmuyor. Bu durum, ÖRP"nin seçimler sonrasında seçmen tabanını kaybetmesi ve siyaseten güç yitirmesi sonucunu doğuracaktır. ÖRP lideri Turgay Avcı"nın partisinin Talat"a destek olması durumunda yaşayacağı dağılmayı öngörebildiğinden kuşkuluyum. 

Bu süreçte DP ve TDP, çok kritik tercihler yapacaklar. DP"nin geleneksel muhalifi olan UBP ile siyasi anlamda doku uyuşmazlığı bulunan CTp destekli Talat arasında nasıl bir tercih yapacağı çok önemlidir. DP, Eroğlu tercihini yapması durumunda kendini seçmenine daha kolay anlatabilecektir.  

TDP ise Eroğlu tercihi yapmaktan kaçınıyor gözükse de CTP tercihi yapması durumunda seçim sonrasında CTP ile aralarındaki farkı seçmene anlatmakta zorluk çekecektir. CTP destekli Talat"a verilecek TDP oyları, bir daha TDP"ye gelmeyebilecektir. TDP"nin marjinalleşmiş bir kısım tabanının Eroğlu"na oy vermekten kaçınması durumunda sandığa gitmeme tercihini kullanması da ihtimal dahilindedir. 

Bugünden itibaren KKTC siyasetine sürpriz gelişmeler bekleyebiliriz. UBP"de Ertuğruloğlu sürprizini, TDP"nin tercihini netleştirerek sürpriz çıkışını, DP"nin seçimlerde tarafsız kalmak gibi sürprizlerini bekliyorum. Benim için sürpriz olmayan tek gelişme ise ÖRP lideri Avcı"nın CTP ve Talat"a geçmişin diyetini ödemek için destek vermesi olacaktır. Bu destek ise ÖRP tabanının ÖRP"den kopmasına yol açıp ÖRP"yi dağılma noktasına getirebilir.  

Seçimler yaklaştıkça  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti"nde siyasi tansiyon artacak, siyasal iklim ısınacak gibi görünüyor. Bu arada havalar da ısınırsa, hepimizi heyecanlı günler bekliyor demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar