911 Türkiye' ye geliyor

911 Türkiye' ye geliyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 911 sistemini incelemek üzere ABD'nin New York kentine geldi.

Akdağ, "Sağlıkta Dönüşüm Programı"na dünyanın çeşitli ülkelerinden iyi örnekleri alarak ve onları Türk sağlık sistemine uygun hale getirerek devam ettiklerini söyledi.


Türk vatandaşı olmayan kişilerin Türkiye'de doktorluk yapmasının önünü açmasını öngören, ancak bir 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen yasayı yeniden ele alacaklarını bildiren Akdağ, ayrıca yurtdışında çalışan Türk doktorların da ülkelerine dönmelerini kolaylaştıracak düzenlemeler yapacaklarını söyledi.


Amerika'da sağlık sektöründe çalışan Türkler ile Türkevi'nde bir araya gelen Akdağ, toplantıda Türkiye'deki sağlık alanındaki son gelişmeleri anlattı.


Amerika'da 911, Türkiye'de 112 olarak bilinen sistemi incelemek üzere New York'ta temaslarda bulunacağını kaydeden Akdağ, "Hiçbir ülkenin modelini taklit ederek bir model oluşturamazsınız. Farklı örneklerden yararlanacaksınız. Neden New York? Çünkü New York büyüklüğünde kendi içinde çalışan örnekler bulmak zaten zor. İstanbul'un Kendi sisteminize kendiniz oluşturacaksınız" dedi.


Türkiye'de acil çağrılara halen medikal, polis ve itfaiye açısından farklı farklı cevaplar verildiğine işaret eden Akdağ, "Eksiğimiz bu. Bunları birleştiren bir programı Antalya'da pilot olarak gerçekleştiriyoruz. New York'ta ise sistemi incelediğimiz zaman arkadaşlarımız şunu gördü. Önce itfaiye karşılıyor sonra diğerlerine haber veriyor. Bu da biraz zaman kaybına neden oluyor. Antalya'da başladığımız işi Türkiye'ye yaygınlaştıracağız" diye konuştu.


Akdağ konuşmasında, Türkiye'de yabancı doktorların çalışması konusuna da değinerek, şunları kaydetti: "Türkiye'de Türk vatandaşı olmayan kişilerin doktorluk yapması yasak. 1920'lerden kalan bir kanunla bunu değiştirmiştik. Bir önceki Cumhurbaşkanı Sayın Sezer veto etmişti, şimdi tekrar getiriyoruz. Türk vatandaşı olmayan kişilerin Türkiye'de çalışmasının önünü açacağız. Böyle bir yasak, Türkiye'den başka bir ülkede yoktur. Amerika'da ve Avrupa'da Türk doktorlar çalışıyor. İngiltere, doktor ihtiyacını İngilizce eğitim verilen Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden karşılamaya çalışıyor."


Bakan Akdağ, bir soru üzerine, yurtdışında çalışan doktorların Türkiye'ye dönüşlerini kolaylaştıracak bir düzenleme yapacaklarını ifade ederken, en önemli eksikliğin öncelikle eğitim sistemlerindeki denklik olduğunu kaydeden Akdağ, "Bunu inşallah en kısa zamanda çözüyoruz. Bir kanun yaptık ve Tıpta Uzmanlık Kurumu diye bir kurul oluşturduk. YÖK'ün de bu anlamda bizimle uyumu bir çalışması var. Yok efendim, sen 4 sene okudun, bizde 5 sene, 6 sene demek saçmalık. Bunu inşallah ortadan tamamen kaldıracağız. En geç bu yılın sonuna kadar, belki de daha erken bir zamanda bu sorunu çözeceğiz" ifadesini kullandı.


Ayrıca Türkiye'ye dönmek isteyenlerin 10-15 ay gibi bir zorunlu devlet hizmeti yapma durumunda olduğunu vurgulayan Akdağ, "Bu askerlik ile eşlendirilemez mi?" sorusu üzerine, "Biz bayılırız da olmuyor işte. Bunu Silahlı Kuvvetler ile konuştuk, onlar da bizim doktora çok ihtiyacımız yok, bizim de var diyor" dedi.

Akdağ, toplantının ardından İHA'ya yaptığı açıklamada, "Bizde 112 sistemi diye bildiğimiz Amerika'da 911 diye bilinen sistemi New York'ta inceliyoruz. Özellikle İstanbul ölçekli bir şehir açısından inceleme yapıyoruz. Daha önce farklı ülkelerde bu incelemeyi yaptık, biz iyi bir sistem geliştirdik. Bunu daha da geliştirmemiz gerekir. New York gibi kentlerde yaptığımız incelemeler ile buraların da yapısını görüp, kendi ülkemize uygun olan kısımları geliştirerek yolumuza devam edeceğiz.

Amerika'da aile hekimi olarak çalışan bazı kişilerle görüşmelerimiz olacak. Bir de hastane mimarisi ile ilgili eskiden beri çalıştığımız bir grupla yine ekibimizdeki arkadaşlarımız birlikte çalışacak. Böylece dönüşüm programımıza dünyanın çeşitli ülkelerinden iyi örnekleri alarak o örnekleri de değerlendirerek kendimize uygun hale getirerek yolumuza devam ediyoruz. Bir sağlık dönüşüm programı hazırlarken hem işin teorisini çalışmanız gerekir, hem de farklı ülkelerde neler yapılıyor, hani arı birçok çiçeği dolaşır ama çiçeklerden kendi balını kendi yapar, biz de Türkiye'de bunu yapıyoruz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.