Gördüklerimiz ... Duyduklarımız ... !

Gördüklerimiz ... Duyduklarımız ... !

SIRRI PAŞA - İSMET PAŞA CADDELERİ… Ordu Belediye’since yaptırılan İnsanların alışveriş yaparken trafik sorununu yaşamadığı Sırrı Paşa caddesinden sonra Trafiğe kapalı olarak düzenlediği İsmet Paşa caddeleri var.

Tuncer ENGİN

SIRRI PAŞA   -  İSMET PAŞA CADDELERİ…

Ordu Belediye"since yaptırılan  İnsanların alışveriş yaparken trafik sorununu yaşamadığı Sırrı Paşa caddesinden sonra Trafiğe kapalı olarak düzenlediği İsmet Paşa caddeleri var.

Birincisi 19 Eylül İlköğretim Okulunun önünden gecen ve HCS Bank"ın kösesine  kadar uzanan Trafiğe kapalı, Kaldırımı olmayan Liküstrüm ağaçları ile donatılmış Caddenin adı Sırrı Paşa caddesi.

İkincisi ise Köprübaşı mevkiini geçtikten sonra Ada Simit evinin sol tarafından başlayıp Şaşmazlar"ın Ticarethanesinin köşesine kadar olan ve yine iki tarafı liküstürüm ağaçları ile donatılmış uzun ve geniş kaldırımsız alışveriş merkezi güzel caddemizin ismi İsmet Paşa Caddesi.

Durum böyleyken halk arasında Eski Fidangör Caddesi yeni Fidangör caddesi diye resmiyette adı olmayan hayalet caddeler..!! adres olarak veriliyor.

Bu iki cadde üzerinde bulunan bazı esnaflar gazetelere televizyonlara ve Bilbort"lara reklam verdiklerinde Fidangör, Yeni  Fidangör, diye anlaşılmaz ve anlamsız  bir adres gösteriyorlar.Bu yanlış adresi gösteren esnafımızı Belediye"nin uyarması gerektiğine de  inanıyoruz.

Fidangör Caddesi diye resmiyette isim verilmiş bir cadde yok .

 

Bu yanlış adrese Ordu Belediyesi müsaade etmemeli bu adresi gösterenleri de ikaz etmeli diye düşünüyoruz.

Yoksa yanlış mı düşünüyoruz..?

 

GELELİM FİDANGÖR"E

 

1926-27 yıllarında  Şimdiki Halk arasında fidangör denilen  yerde uzun yıllar Fırıncılık yapan “ Panagiutis Fytanidis Fidangür” isimli bir Ermeni vatandaş ve ailesi varmış. Şu andaki Şen Fırın"ın arkasında da evleri bulunmaktaymış. Bu aile daha sonra Yunanistan"a göç etmiş orada da fırıncılık yapmağa başlamış.

O yıllarda o semti tarif ederken insanlar örneğin ekmeği nereden aldın denildiğinde “ Fidangör"den” aldım diyerek yer belirtirlermiş.  O zamandan bu zamana Halk arasında konuşulurken  Eski Millet Sinemasının ,Denizciler Dondurmasının ve fırınların bulunduğu  meydan Gidangör mevkii olarak tarif edilmiş.

Özellikle de Hamdullah Suphi Tanrıöver İlköğretim okulunun Sosyal bilimler öğretmeni sayın Ebru Poyraz Hanımefendinin bilgisine sunulunur..!!

 Hepsi bundan ibaret…

Durum böyle iken kulaktan dolma, resmi olmayan Hayalet adreslerle esnafın yanlış yer  tanımlaması , insanların özellikle gençlerin yanlış yerleri tarif ederek randevu ve adres vermeleri söz konusu iken özellikle Sırrı Paşa ve İsmet Paşa caddesinin  üzerlerinin  hayali bir isimle örtülmesi son derecede yanlıştır.

İlgililerin dikkatine sunmayı uygun bulduğumuz için bu günkü gündemimiz bu..

İsmet İnönü “İsmet Paşa”

 İsmet İnönü"nün  kim olduğuna gelince  Tarih okudukça öğrenilir diyoruz…

 

                     İSMET İNÖNÜ

İsmet Paşa ( İsmet İnönü) Atatürk"ün Silah arkadaşı Türkiye Cumhuriyeti"nin ikinci Cumhurbaşkanı;

İsmet İnönü 1884 Yılında İzmir"de doğdu. 1901"de Berri-Hümayuna (Topçu okuluna) giren İsmet İnönü bu okulu 1903"te Topçu Teğmeni olarak bitirdi. 1906"da Harbiye mektebini birincilikle bitirerek Kurmay Rütbesiyle Edirne"deki 2. Ordu"nun 8. Alayında bölük komutanlığına atandı.1910-1913 yıllarında Yemen İsyanının bastırılması harekatına katıldı.Birinci Dünya savaşı sırasında Kafkas cephesinde Kolordu Komutanı olarak Atatürk"le birlikte çalıştı. Suriye cephesinde savaştı Milli Mücadele sırasında Atatürk"ün en yakın silah arkadaşı olarak birlikteydiler.

Garp cephesi Komutanlığı görevine getirilen İsmet İnönü  Kurtuluş aşamasındaki düzenli Ordu ile Çerkez Etem ayaklanmasının ve iç isyanların bastırılmasında etkin rol oynadı. 1921"de 1. ve 2. İnönü savaşlarında Yunan ilerlemesini durdurdu.

İnönü zaferleri, Ulusal Ordu"ya güven duyulmasını sağladı. Ulusal Kurtuluş hareketini yürütenlere moral verdi. Birinci İnönü savaşı sonunda Tuğgeneral rütbesine yükseldi.

Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz"dan sonra kazanılan Zafer üzerine  Mudanya Ateşkes toplantısında Büyük Millet Meclisi"ni temsil etti. Lozan Barış Konferansı"na Dışişleri Bakanı ve Türk heyeti başkanı olarak katıldı.

İsmet İnönü 24 temmuz 1923"te Türkiye Cumhuriyeti"nin bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasını sağlayan Lozan Antlaşması"nı imzaladı.

Cumhuriyetin ilanından sonra 1923-1924 yıllarında ilk hükümette Başbakan olarak görev aldı. 1934"te Soy adı yasası çıktığında Atatürk"ün verdiği İnönü soyadını alan İsmet Paşa Başbakanlık görevini 1924- 1937 yılları arasında sürdürdü.

CHP"nin 26 ocak 1938"de toplanan 1.Olağan Genel Kurultay"ında partinin “ değişmez genel bakanı seçildi. Ayrıca kendisine “ Milli Şef” sıfatı verildi.

İnönü Atatürk devrimlerinin gerçekleştirilmesinde ve Türkiye Cumhuriyetinin sağlam temeller üzerine oturtulmasında Atatürk"ün en yakın çalışma arkadaşıydı.

Atatürk"ün ölümünden sonra 1938 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye"nin ikinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

25 Aralık 1973"te  öldü…

Saygıyla anıyoruz

 

                    

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum