Dernekler Yönetmeliği Değişti

Dernekler Yönetmeliği Değişti

23 Ocak 2013 tarihli ve 28537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve derneklerin iş ve işlemlerinde bazı yenilikler getiren Dernekler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 31 Ocak 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek.

İçişleri Bakanlığı’nca, 31.03.2005 tarihli ve 25772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dernekler Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler yapıldı.

Dernekler Yönetmeliği Değişti

23 Ocak 2013 tarihli ve 28537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve derneklerin iş ve işlemlerinde bazı yenilikler getiren Dernekler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 31 Ocak 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek.

İl Dernekler Müdürü Nazan AYDOĞAN, Dernekler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ve getirdiği yeniliklerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

1- Yönetim kurulu genel kurulu üyelerine;  gazetede ilan veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilerek duyurulması zorunlu iken yapılan değişiklik ile;

Gazete veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak üzere toplantıya çağırılabilecektir, şeklinde düzenlenmiştir.

2- Dernekler tarafından tutulması zorunlu olan defterlerden Alındı Belgesi Kayıt Defteri, Demirbaş Defteri ve Envanter Defteri bundan böyle isteğe bağlı olarak tutulabilecektir.

Bilanço usulü defter tutan derneklerde büyük defter(defteri kebir) İl Dernekler Müdürlüğü veya noterden onaylatılması zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak yevmiye defteri kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmeye devam edilecektir.

3- Alındı belgelerinden kaybolan veya çalınanlar tutanakla tespit edilmesine müteakip bundan böyle dernekler birimine bildirilmeyecek, dernekçe yetkili mahkemeye zayi belgesi almak için müracaat edilecektir.

4- Yönetmelik değişikliği ile yönetim kurulu asıl üyelerine yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilme kolaylığı getirilmiştir.

Ancak; asıl üyeler haricinde dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişilere yetki belgesi düzenlenmesi halinde; yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenecektir. Süresi biten yetki belgeleri Yönetmelik hükümlerine uygun yenilebilecektir.

Yetki belgelerinin dernekler birimlerine verilme yükümlülüğü kaldırılmıştır.

5- Dernek adlarında izinle kullanılabilen kelimeler olması halinde; mevcut istenen şartların yanı sıra “Son üç yıl içinde, kendi üyeleri dışında ulusal veya uluslar arası alanda yaptığı en az üç proje veya faaliyetinin belgelendirmesi ayrıca yerleşim yerinin bulunduğu il dışında, en az üç ilde şube veya temsilciliğinin bulunması” zorunluluğu getirilmiştir.

6- Dernek lokallerinde, “halkın huzur ve sükûnu ile kamu istirahatı açısından sakınca bulunmaması kaydıyla yapılacak ölçüm ve kontrolü müteakip, mülki idare amirinin kararıyla canlı müzik izni verilebilir” yeniliği getirilmiştir.

7- Derneklerin, Yönetmelik değişikliği öncesinde Valiliğe vermekle yükümlü oldukları proje bildirimleri, yapılan değişiklikle “Gerekli görülen hallerde, protokol, proje ve diğer belgelerin bir örneğin dernekler birimine verilmesi istenir.” Şeklinde düzenlenmiştir.

Ancak, yurtdışından yardım almaları halinde her halükarda mülki idare amirliğine bildirimde bulunma yükümlülüğü devam etmektedir.

8- Derneklerin yılsonu itibari ile Mülki İdari Amirliğine vermekle yükümlü olduğu beyannamede de değişiklik yapılmış olup, Ordu Valiliği’nin www.ordu.gov.tr web sitesindeki “Duyurular” kısmından ulaşılabilmektedir.

Değiştirilen beyannamede ek bilgi ve açıklamaların yanı sıra şeffaflık ilkesi gereğince beyannamenin kamuoyu ile paylaşılması kabul edilen bölümlerle ilgili dernek yöneticilerine tercih sunulmuştur.

Diğer yandan, daha önceden yapılan değişiklikle 1 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla, bilanço esasına göre defter tutan derneklerin beyannamelerinde belirtilen mali bilgiler ile gerekli görülen diğer bilgiler Daire Başkanlığının ve derneğin internet sayfasında yayımlanması düzenlemesi getirilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.