Seçimlere 4 gün kala halkın çıkarı (2)

Seçimlere 4 gün kala halkın çıkarı (2)

Selim SERTKAN: Partilere bağlılık da parti programlarına ve ilkelerine sadakat ve mensubiyet duygusu, yerini, uzak ve yakın dönemli çıkar ilişkilerine belirleyicilik, vasfı yüklemiştir...

Seçimlere 4 gün kala halkın çıkarı... (2)

Halk çıkarından yana…

                                                             Haber/Yorum: Selim SERTKAN

  Son belediye seçimlerinde siyasetin daha da fazla çıkarcılığa dönüştüğü,  siyasette ilkelerin ikinci plana itildiği görülüyor.

  Partilere bağlılık da parti programlarına ve ilkelerine sadakat ve mensubiyet duygusu, yerini, uzak ve yakın dönemli çıkar ilişkilerine belirleyicilik, vasfı yüklemiştir.

   Köy kökenli kentlilerle çiftçi tabir ettiğimiz kesimlerin görünen eğilimi, 4 gün sonraki  belediye seçiminde hükümet yanlısı olunması, iktidar partisinin adayının desteklenmesi yönünde oluşuyor. İktidar karşıtlığı üzerine bir süredir yürütülen kampanyaya sessizlik hakimiyetine sahip olan çiftçi ve köy kökenli kesimlerden destek gelmediği gibi görece tepkide gelmektedir. Birtakım sohbetlerde  “iktidarlara ders vermek için bu güne kadar muhalefet adayını destekledik. Yolları kestik ama yine de Bir arpa boyu yol alamadık.  Kangren haline gelmiş, yığınla çözüm bekleyen sorunlarımızı yine de iktidar partisinin adayının destekleyerek çözebiliriz” derken, bir kısım kentlilerde tam tersini söyleyebiliyorlar.

 Görünen odur ki; her şeye rağmen çıkarlar, her zaman "iktidardan yana"dır. Mesela Ordu"da yeni gelişen mahallelerin sakinleri, şehirde oturmakla birlikte köy ve çiftçi kökenlidir. Kent de bu grubun kent belediyesinden beklediği ile köydeki sorunlarının aynı duyarlılıkla çözülebilmesi, iktidar ve belediye iş birliğiyle mümkün olacağına inanırlar.

   Bu nedenle de "yarı feodal ve kırsal köken" grupları, iktidar yanlısı, doğal olarak da iktidar müttefikidirler ve kendilerini  böyle de olmak zorunda hissediyorlar. Buna böyle inanıyorlar.

Diğer seçim aktörlerinden bir grup da, şehir merkezinde ekonomik hayata büyük önemli oranda hareketlilik getiren inşaat sektörünün elemanları.  Onlarda umutlarını, iktidara bağlarlar.

  Çünkü; Bir biçimde, siyasal iktidardan kente aktarılan kaynaklar, inşaat elemanlarını, ustaları, kalfaları, elektrikçileri, mobilyacıları ve benzeri ile Ordu"daki inşaat piyasasının canlanmasına ve umutlarını iktidardan aktarılacak kaynağa bağlıyorlar.

  Örneğin TMO ödemesi, don parası, tarımsal desteklemeler, engelli ve muhtaçlara sosyal yardım paraları ve benzerlerinin tümü iktidar kaynaklı olarak kente aktarılıyor. Bu nedenle de bu tür esnaf grupları ve ticaret erbaplarının iktidar yanlısı davranış göstermeleri doğal karşılanıyor.

   Bir diğer farklı açılım ise, iktidar gücünü arkasına alan belediye başkan adayının,  işsizliğin  çözüm adresi olan, iktidar milletvekilleri ve bakanların  kentte yeni istihdam kaynaklarını kendi belediye başkanına yardım olsun diye açacağını doğal kabul ediyorlar, bekliyorlar .

   Ayrıca bazı yerlerde iktidarın gücünü kendi adayından yana önceliklendirebiliyorlar. Örneğin geçtiğimiz gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler"in  Ak Parti Belediye Başkan Adayı Ayşe Bahar Çebi için “81 ilin tek kız kardeşi”, Tayyip bey ve bakanların herhangi bir talebini ertelemeyeceğini” “Ordu ilinin bu nedenle de başbakan nezdinde de “dahada bir öneme sahip olduğu”, “Bahar hanımın başkan olduğunda istediğini alabileceğini” söylemesi bu önceliklendirme örneğinden birisidir.

   İşsiz gençler içinde ses getiren söylemler olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Bahar Çebi"de işsiz gençler için iktidarın ve belediyenin yeni yatırım projelerinden dolayı “Başbakandan aldığı bu destekle” genç lere yeni iş sahaları açacağı kamuoyunda yankı buluyor.

   Diğer bir dikkate değer örnek te, arsa ve arazi sahiplerinin Ak Parti adayının "pilot bölge" anlayışına umut olarak bakması gayet normal olarak gözüküyor. Düşünsenize AK Parti adayı arkasına aldığı iktidar gücüyle ekonomik açmazlarını tamamlayıp bazı bölgeleri pilot bölge olarak ilan edeceğini söylüyor. Bu da gelişmekte olan kent için kent deki emlak ve arsa sahipleri için bir umut olarak gündemimize geliyor.

   Perşembe – Bolaman arasının, Boztepe"nin, Yoroz"un, Kurul Kayaları"nın, Çambaşı"ının, Eski Pazar harabelerinin vs. vs.. lerin merkez noktası olarak Ordu Kenti düşünüldüğünde, turizmciler ve otelciler için uzun ve kısa vadeli hedefler iktidarla iş birliğini ve uzlaşıyı işaret ediyor.

  Yukarıdaki verileri dikkate aldığımızda Ordu"lu nun Belediye Başkanlığı seçimindeki "kitlesel menfaat" davranışının, iktidar yanlısı olması normal kabul edilmelidir.

Özetle; başlıkta da vurgulandığı gibi "Ordulular, bu kez çıkarından yana davranarak" iktidar adayını seçmesi sürpriz olmayacaktır.  

Seçim ve seçmen değerlendirmesi devam edecek...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.