Fatsa CINGIRT' ta Tarih Var

Fatsa CINGIRT' ta Tarih Var

Yrd. Doç. Dr Ayşe Fatma EROL, “6. Mitridat döneminde M.Ö 120 ve 63 yılları arası yani günümüzden yaklaşık 2 bin 150 sene öncesine tarihlenen sikkeler bulduk. Birde o döneme ait mimari eserler bulduk. Ana kayayı oyarak basamaklı tüneller. Bunlarda Karadeni

Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Arkeologları tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle Ordu Müze Müdürlüğü yönetiminde Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma EROL ve 9 arkeolog tarafından Fatsa ilçesindeki Cıngırt Kayası’nda başlatılan kazı çalışmaları sona erdi.

 

Fatsa CINGIRT' ta Tarih Var

 

Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK, Fatsa ilçesinde bulunan Cıngırt Kayası’nda başlatılan kazı çalışmalarının sona ermesi nedeniyle, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN ve Yrd. Doç. Dr Ayşe Fatma EROL ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

 

Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK, “Doç. Dr Ayşe Fatma Erol’un Bilimsel Danışmanlığında 9 arkeolog ve 10 işçiden oluşan ekibin 1 aylık çalışmasının neticesini yerinde incelemek için bulunuyoruz. Roma ve Hellenistik döneme ait eserlere ulaşıldı. Ordu’nun tarihi değerleri gün yüzüne çıkartılıyor. Ayşe hocamıza ve ekibine teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

 

Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK, izin almadan farklı amaçlarla kazı yapanları da uyararak, izinsiz kazı yapanların hukuken sonuçlarına katlanmak zorunda kalabileceklerini söyledi. Bundan sonra gerekli güvenlik tedbirlerinin alınacağının altını çizen Vali Yardımcısı BAYRAK, aydınlatmanın ve gerekli takibin yapılacağını söyleyerek, kazı yapmak isteyenlerin gerekli izni almaları gerektiğini vurguladı. Vali Yardımcısı Yemen BAYRAK vatandaşlardan, izinsiz kazı yapanlar hakkında ihbarda bulunmalarını da istedi.

 

Geçen yıl Vali Orhan DÜZGÜN’ün isteği doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle yüzey araştırması yaptıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma EROL, “Cıngırt Kayası’nda yaptığımız çalışmalar sonucu Helenistik dönemi kapsamında Pontus Kralı 6. Mitridat dönemine rastlanan veriler elde ettik. 55 adet Pontus Kralı Mitridates VI. dönemine tarihlenen sikkeler, aynı döneme ait çeşitli formlarda pişmiş toprak seramik parçaları ve Hellenistik döneme tarihlenen duvar kalıntıları, bize kuvvetli bir Hellenistik Pontus Krallığı yerleşimi olduğunu göstermektedir. Burada gördüğümüz mağara şeklindeki mimari, tarihte Karadeniz Bölgesi’nde birçok yerde uygulanan özelliğe sahip. Burada sadece Hellenistik döneme değil, daha sonraki dönemlere, Roma ve Bizans dönemlerine ait iskanlar olduğunu da gördük. Sözü edilen dönem MS 251-252 yıllarıdır. Sikkelerin yanında ele geçen Roma ve Bizans dönemi seramikleri, söz konusu dönemlerdeki iskana tanıklık etmektedir” dedi.

 

Yrd. Doç. Dr Ayşe Fatma EROL, “6. Mitridat döneminde M.Ö 120 ve 63 yılları arası yani günümüzden yaklaşık 2 bin 150 sene öncesine tarihlenen sikkeler bulduk. Birde o döneme ait mimari eserler bulduk. Ana kayayı oyarak basamaklı tüneller. Bunlarda Karadeniz coğrafyası için birçok yerde gördüğümüz tespit ettiğimiz bir mimari. İşlenen mimari kalıntılar, alanın batı kesimine doğru yoğunlaşmakta. Önümüzdeki sezonda kuzey-batı ve batı yönünde çalışmalar sürdürülecektir. Bu sezonda gözlenen duvar kalıntılarının, 2013 yılında kale karekterini yansıtacak biçimde yükseleceğini ümit ediyoruz” diye konuştu.

 

27 Temmuz 2012 tarihinde, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma EROL ve 9 arkeolog tarafından Cıngırt Kayası’nda başlatılan kazı çalışmaları, 27 Ağustos 2012 tarihi itibariyle sona erdi. Arazi çalışmalarına Yakup ÜNLÜ ile Osman DEMİR Müze temsilcisi olarak katıldı.

 

Yapılan kazı çalışmaları çerçevesinde, dehliz çevresinde 4 adet 10x10 metrelik açmalar hazırlanarak, 5x5 metrelik sektörlerde çalışmalar yürütüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.