Yaz aylarında vücudunuza kulak verin
Sıcak havalarda mümkün olduğunca az sodyum içeren bir beslenme diyeti uygulamak gerektiği belirtiliyor.
Sıcak havalarda mümkün olduğunca az sodyum içeren bir beslenme diyeti uygulamak gerektiği belirtiliyor.
Sıcak havalarda yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Başhekim Uz.Dr.Ramazan Canural, potasyum açısından ıspanak, havuç, portakal suyu ve kavunun zengin besinler olduğunu, yaz mevsiminde özellikle su tüketiminin çok önemli olduğunu belirtti.
Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Canural, insan hayatının vazgeçilmezlerinden olan suyun, yaz mevsiminde daha da önem kazandığını, normalde bir yetişkinin ihtiyacı olan 2 litre suyun yaz aylarında 3 litreye çıkarılması gerektiğini belirterek,
"Vücudun susuzluk sinyali vermesi beklenmeden su tüketilmeye çalışılmalı. Vücut ısısının artması, terleme ile su kaybının artması nedeniyle su alımı kesinlikle ihmal edilmemeli.
Alınan su miktarının yanı sıra, serinlemek amacıyla alınan çay, kahve, alkollü içecekler, asitli içecekler gibi içecekler, aslında geçici bir serinlik verdikleri gibi vücuda sıvı sağlamanın yanında vücuttan su kaybını da kolaylaştırırlar.
Bu nedenle serinlemek amacıyla seçtiğimiz içecekler, meyve suyu, soda, ayran gibi içeceklerden tercih edilmeli. Bu grup içecekler, vücudun özellikle terlemeyle kaybettiği su ve mineralleri karşılamaları nedeniyle daha yararlıdır" dedi.
Yaz aylarında, öğle ve akşam yemeklerinde daha hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Canural, "Bu da pişirme metotlarında yapılacak bir iki değişiklikle sağlanabilir.
Et ve et grubu yiyecekler ve hatta sebzeler, yağda kızartma veya kavurma değil ızgara, fırında, haşlama veya kendi suyunda pişirme yöntemi ile yemek yapılmalı.
Tahıl grubu ürünler tercih edilecekse, tam tahıl grubu ele alınmalı. Kepekli ürünler tercih edilmelidir. Böylece alınan yeterli posa sayesinde vücuttaki toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olunmalıdır" diye konuştu.
Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramazan Canural, yaz aylarında yiyecek ve içeceklerin saklanma ve pişirilmesinin de büyük önem taşıdığını söyledi. Canural, piknik ve mangal sefaları, gezilerde rastgele ayak üstü alınan hazır gıdalar, pişirilen besinlerin uygun koşullarda muhafaza edilmemesinin yaz aylarında artan ishal ve besin zehirlenmelerine neden olduğunu söyledi.
Yaz sıcaklarında hazır yiyeceklerin çok çabuk bozulduğunu ifade eden Ramazan Canural, "Aşırı sıcaklar ve nem, bakteri üremesini
daha da kolaylaştırır.
Süt ve sütle hazırlanan sos ve yiyecekler, kremalı, mayonezli yiyecekler, yumurtalı yiyecekler çiğ veya pişirilip, et ve et ürünleri bozulma ihtimali en yüksek olan yiyeceklerdir.
Pişmiş yiyecekler soğuduktan sonra üzerleri kapalı olarak buzdolabında saklanmalı, fazla bekletilmeden tüketilmelidir. Yemekler ısıtılacağı zaman sadece o an yenecek miktar kadar ısıtılmalı, kalan yemek defalarca ısıtılıp soğutulmamalıdır.
Derin dondurucudan çıkarılan dondurulmuş yiyecekler tekrar dondurulmamalı, oda koşullarında bekletip çözündürmek yerine direk pişirme işlemi yapılmalıdır.
Sebzeler çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmelidir. Her şeyin tazesi ve çiğ olanı en yüksek besin değerlerine sahip. Konserve sebze ise değerlerini konserve yapma süreci sırasında büyük oranda kaybediyor" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.