Üreticiye alfatoksin dersi

Üreticiye alfatoksin dersi

Ünye Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ünye Ticaret Borsası işbirliği ile Fındıkta Aflatoksin oluşumunu önlemek amacıyla dikkat edilmesi gereken hususlar konulu eğitim ve teknik gezi düzenlendi.

Ünye Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ünye Ticaret Borsası işbirliği ile Fındıkta Aflatoksin oluşumunu önlemek amacıyla dikkat edilmesi gereken hususlar konulu eğitim ve teknik gezi düzenlendi.


Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman ATİK'in ev sahipliğinde Ünye Gölevi Mahallesi Cüri mevkiinde bulunan Dost Fındık Entegre tesislerinde yapılan toplantı ve geziye; İnkur, Yeşilkent, Yenikent, Pelitliyatak, Tekkiraz ve Fatih beldelerinden fındık üreticileri ile tarım danışmanları katıldı. Tarım İlçe Müdürü Yetkin ESEN'in de hazır bulunduğu toplantıda Tarım İlçe Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi tarafından üreticiler bilgilendirdi.


Ticaret Borsası Başkanı Osman ATİK, fındığın ihracatında yaşanan aflatoksin ve diğer sorunlar hakkında bilgi verdi. Kaliteli fındık yetiştirme konusunda sinevizyon gösterisi ile bir sunum yapan ziraat mühendisi Mustafa Çuhacı, fındıkta en önemli tehlike olan aflatoksin oluşumunu önlemek amacıyla hasat, harman, kurutma ve depolamada dikkat edilmesi gereken hususları başlıklar halinde sıraladı: -Fındık, resmi makamlarca ilan edilen tarihlerde hasat zamanında toplanmalıdır.Fındık erken toplanırsa çotanak daldan zor koparıldığından gelecek senenin meyve ve sürgün gözleri tahrip edilir, iç fındıkta buruşuk oranı ve kilo kaybı artar.

Dolayısıyla randıman düşer.En önemli tehlike erken toplamada fındıkta aflatoksin oluşur. -Fındığın bir müddet toprakla temas etmesi ve kabuğunda çatlaması sonucu fındıkta küf bulaşması artmakta ve aflatoksin oluşmaktadır.Böylece kalite kayıpları meydana gelmektedir.Bu nedenle fındık bahçede uzun süre toprakla temas ettirilmeden toplanmalıdır. -Fındığın toplanması sırasında naylon çuval kullanılmamalıdır. -Harmanlama sırasında 'soldurma' diye tabir ettiğimiz fındığın kurallara uygun serilmesidir ki harmanda soldurma aflatoksin oluşumunda en kritik dönemdir.Fındığın toplandığı an hiç bekletilmeden harmana getirilmeli; yığın halinde bırakmadan ince bir şekilde serilmelidir.



Fındık kurutmada kullanılan harman yeri rutubet oluşturmayacak temiz ve mümkünse beton zemin olmalıdır.Kurutma esnasında üzerini örtmede kullanılan örtü malzemesi fındık yüzeyine temas etmemeli, hava akımı sağlanmalıdır.Yağış sonrası üzeri açılarak karıştırılarak kuruması sağlanmalıdır. -Fındık kurutma esnasında üreticiler tarafından içerisindeki kırıkları, çürükleri mutlak suretle seçilmelidir.Patoz veya harman esnasında kabuğundan ayrılan iç fındıklar, harmanda seçilmediği müddetçe diğer sağlıklı fındıklara küflerin bulaşmasını sağlar ve aflatoksin oluşmasına yani sağlam fındıkların bozulmasına yol açar. Seminerin ardından topluca fındık entegre tesislerinde bütün üniteleri gezildi ve burada üreticilere fındığın fabrikada nihai ürün haline gelene kadar geçtiği aşamalar gösterilerek anlatıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.