UFK ve TZOB kapıştı

UFK ve TZOB kapıştı

Fındık hasat döneminin yaklaştığı bugünlerde Ulusay Fındık Konseyi (UFK) ile Ziraat Odaları birbirine girdi. UFK'nin Tarım bakanlığı'na sunduğu yeni raporun 3 ay önce verilenden tamamen farklı olması Ziraat Odalarını ayağa kaldırdı. Tartışmalarda UFK Başk

Fındık hasat döneminin yaklaştığı bugünlerde Ulusay Fındık Konseyi (UFK) ile Ziraat Odaları birbirine girdi. UFK'nin Tarım bakanlığı'na sunduğu yeni raporun 3 ay önce verilenden tamamen farklı olması Ziraat Odalarını ayağa kaldırdı. Tartışmalarda UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk hedef tahtası oldu.


UFK tarafından 14 Nisan 2008'de Tarım Bakanı Mehdi Eker'e verilen raporda, fındıkta arz fazlası oluştuğu dönemlerde devletin FİSKOBİRLİK VE Toprak Mahsülleri Ofisi(TMO) kanalıyla fındık piyasasına müdahalede bulunması, ayrıca maliyetin üzerine refah payı ekleyerek alım yapması görüşü öne sürüldü.

Söz konusu rapor, tüm fındık sektöründe olumlu karşılandı. Ancak son günlerde gündeme gelen ikinci bir rapor piyasayı gerdi. UFK'nın ikinci raporunda, devletin fındık piyasasından uzaklaşması gerektiği
belirtildi. UFK'nin 3 ay önce ortaya attığı görüşün bugün tam aksini savunması Türkiye Ziraat Odalar Birliği'ni (TZOB) ayağa kaldırdı.

"BU RAPOR ÇIKAR GRUPLARININ RAPORUDUR"
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, düzenlediği basın toplantısında UFK'nin ikinci raporunun hükümet tarafından dikkate alınmasının üreticinin felaketi olacağını söyledi.

UFK'nin ikinci raporundan konseyin diğer yönetim kurulu üyelerinin haberi olmadığını ileri süren Avcı, "Bu ikinci rapor tamamen UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk'ün kendi raporudur. UFK'yı bağlamamaktadır. Bu rapor yıllardır sektörden haksız kazanç sağlayan çıkar gruplarının söylem haline getirdiği modelin UFK maskesi altında sunumudur.

Bu raporun hiç bir bilimsel dayanağı yoktur" dedi. Avcı, 9 kişiden oluşan UFK yönetim kurulunda 3 üretici temsilcisi olduğunu da hatırlatarak, konseyde üretici lehine karar alınmasının mümkün olmadığına işaret etti.

UFK'NIN İKİNCİ RAPORU NE DİYOR?
UFK'nin 21 Temmuz tarihli ikinci raporu, fındık fiyat ve alım miktarı varsayımlarını kapsayan bir öneri niteliğini taşıyor. Rapora göre, 1 kilogram fındığın maliyeti 2 YTL olarak belirtiliyor.

Fındık fiyatının 3.5 ve 4 YTL olarak varsayıldığı raporda, bu iki fiyattan alım yapılması halinde devletin ne kadar ödeme yapacağı kaydediliyor. Rapora göre, devlet 3.5 YTL'den 300 bin ton fındık alırsa bunun maliyeti 1 milyar 582 milyon YTL, 4 YTL'den alırsa 1 milyar 762 milyon YTL olacağı belirtiliyor. TZOB ise bu rakamların 'devleti korkutmaya' yönelik olduğunu dile getirerek, "Devlet en fazla 200 bin ton fındık alır. 5 YTL'den alsa bunun maliyeti 1 milyar YTL olur" görüşünü savunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.