Türkiye'de kivi üretimi yetersiz

Türkiye'de kivi üretimi yetersiz

Türkiye'de 11 bin hektar alanda yapılan kivi üretiminin 7 bin tona çıkmasına rağmen tüketimin ancak 6'da 1'ini karşılıyor.

Türkiye'de 11 bin hektar alanda yapılan kivi üretiminin 7 bin tona çıkmasına rağmen tüketimin ancak 6'da 1'ini karşılıyor.

Alternatif ürünler arasında bulunan ve yapılan çalışmalar sonucu Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinin sahil kısmında kivi yetiştiriciliğine uygun olduğunun tespitinin ardından 20 yıldır üretim çalışmaları sürdürülüyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 40 bin tonun üzerinde tüketilen kivinin büyük bir bölümü başta Yunanistan ve İtalya'dan ithal ediliyor.


Dünyada ilk kivi bahçeleri 1930'lu yıllarda Yeni Zelanda'da kurulurken, 1970'li yıllardan sonra başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede hızlı bir yayılma sürecine girdi. Türkiye'de kivi üretim çalışmalarına 1988 yılında başlarken, ilk olarak Yalova'da bulunan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından sahil bölgeler ağırlıklı olmak üzere 15 farklı ekolojide adaptasyon-demonstrasyon bahçeleri kuruldu.

Türkiye'de 1997 yılından buyana ağırlıklı üretim sahası artırma çalışmaları sürerken, kivi bahçelerinin yaklaşık 11 bin hektara yaklaştı. Büyük çoğunluğu Karadeniz Bölgesi sahil kuşağında yer alırken, kapama bahçelerin büyüklüğü 1-2 dekar şeklinde organize edildi. Diğer bölgelerde bahçe büyüklükleri daha fazla tutuldu.

Kivinin grip ve soğuk algınlıklarının çabuk atlatılmasını sağlandığı bilinirken, üreticilerinde kivi üretime yönelmesi ve yüksek kar oranları etken oldu. 2 yıl öncesine kadar yılda yaklaşın 2 bin ton kivi üretimi yapılırken, sağlanan teşvik ve desteklemelerle üreticiler kiviyi benimsedi.


2007 yılı rakamlarına göre, Türkiye'de 11 bin hektar alanda yapılan kivi üretiminin 7 bin tona çıkmasına rağmen tüketimin çok altında. Yılık kivi üretimi, 40 bin tonun üzerinde olan kivi tüketiminin 1/6'ini karşılayabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.