Sebze tohumunda dışa bağımlı
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, Türkiye'nin örtü altı sebze üretiminde kullanılan tohumlarda dışa bağımlı olduğunu söyledi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, Türkiye'nin örtü altı sebze üretiminde kullanılan tohumlarda dışa bağımlı olduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur yaptığı açıklamada, sebze üretiminde kullanılan tohumların büyük ölçüde yurt dışından ithal edilmesi nedeniyle bu konuda kronik bir dışa bağımlılık ve döviz kaybı söz konusu olduğunu belirtti.
Her yıl yaklaşık 40-50 milyon dolar tutarında tohum ithalatı yapıldığını dile getiren Yrd. Doç. Uğur, Türkiye'de açıkta yetiştirilen sebzelerin bir kısmıyla örtü altında yetiştirilen sebzelerin tamamına yakını hibrit tohumlarla üretildiğini kaydetti. 1970'li yıllardan beri her yıl artan
oranlarda hibrit çeşitler kullanıldığı hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Uğur, "Hibrit tohumları ilk yıllarda özellikle yüksek verimlilikleri, homojenlikleri ve meyve kaliteleri ile zamanla dikkati çekmişlerdir. Bu hibrit çeşitler bitki hastalık ve zararlılarına karşı dayanıklılık, depolama ve taşımaya uygunlukları gibi birçok üstün özellikleri nedeniyle üreticilerimiz tarafından vazgeçilmez olmuşlardır" dedi.
Yerli hibrit tohumlarının üretimi için yıllardır Türkiye'de üretim için araştırmalar yapıldığını, ancak çeşitli zorluklarla karşılaşıldığını dile getiren Yrd. Dr. Atnan Uğur, şunları kaydetti:
"Hibrit tohumunun üstün özeliklerinden dolayı 30 yılı aşkın bir süredir birçok dünya ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de özel ve resmi araştırma kuruluşları tarafından yerli hibrit çeşitlerin elde edilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Ancak hibrit çeşitlerin elde edilmelerinin uzun zamana ve yüksek harcamalara ihtiyaç göstermesi, bu konuda dünya piyasalarında yaşanan rekabet ve her 3-5 yılda bir değişen pazar istekleri nedeniyle, ülkemiz bu çabalarını uygulamaya aktarmada zorluklarla karşılaşmıştır.
Türkiye'de örtü altında yapılan sebze üretiminde kullanılan tohumların büyük ölçüde yurt dışından ithal edilmesi nedeniyle bu konuda kronik bir dışa bağımlılık ve döviz kaybı söz konusudur. Her yıl yaklaşık 40-50 milyon dolar tutarında tohum ithalatı yapılmaktadır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.