"Nakit para yok piyasa can çekişiyor"

"Nakit para yok piyasa can çekişiyor"

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Anadolu'da had safhaya ulaşan işsizlik sorununa çözüm amacıyla, ihracatçının ....

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Anadolu'da had safhaya ulaşan işsizlik sorununa çözüm amacıyla, ihracatçının girdi maliyetleri yönünden desteklenmesi, KOBİ'lere çalışma sermayesi tahsis edilmesi ve Anadolu'ya has teşvik enstrümanlarının devreye konulması gerektiğini söyledi.

  İhracatta yaşanan artışlara rağmen ülkede yaşanan gelişmelerin iş dünyasının ilerisi için sağlıklı karar verip hareket etmesini engellediğini savunan Gürdoğan, "Ekonomide global piyasalardaki durgunluk ve çalkantının kısmen ülkemiz piyasalarına da sirayet etmesi, ekonomide yaşanan belirsizlikler, piyasa ihtiyaçları çerçevesinde ekonomi politikalarının uygulamaya konulamaması, hükümetin reel kesimin isteklerine ve beklentilerine uygun çözüm üretememesi, siyasi arenada yaşanan aşırı tahammülsüzlük ve
ülkemizde etkin ve alternatif çözüm üretebilecek muhalefetin olmaması, iş adamalarının ilerisini görerek planlama yapmasını engellediği gibi hareket kabiliyetini de kısıtlamakta ve iş dünyasını tedirgin etmektedir" dedi.

 
Anadolu'daki iş dünyasının büyük bir durgunluk ve nakit sıkışıklığı içinde can çekiştiğini, ancak yetkililerin bunu görüp önlem almak ve politika üretmek yerine siyasi çekişmeler içinde vakit geçirdiğini ileri süren Gürdoğan, "Sanayi Bakanlığı tarafından açıklanan ve KOBİ'lere çözüm olarak ortaya konulduğu iddia edilen faizsiz krediden Anadolu'daki hiçbir işletmenin yararlanamadığı ve yararlanamayacağından kimsenin haberi bulunmamaktadır.

 Çünkü her halükarda bir gün dahi çekinin ve senedinin ödemesini geciktiren Anadolu'daki KOBİ'lere hiçbir banka kredi kullandırmamakta, 10 yıl öncesinden dahi çeki yazılan işletmelerimizin kayıtlarında bu durum olumsuz olarak durduğu için bu işletmeler riskli gösterilmektedir. Bunun için hükümet, ivedi olarak KOBİ'lere ve işletmelere yönelik sicil affı çıkarmak zorundadır" diye konuştu.


Anadolu'da had safhaya ulaşan işsizlik sorununa çözüm amacıyla, ihracatçının girdi maliyetleri yönünden desteklenmesi, KOBİ'lere çalışma sermayesi tahsis edilmesi ve Anadolu'ya has teşvik enstrümanlarının devreye konulması gerektiğini savunan Ahmet Hamdi Gürdoğan, şunları söyledi:
"İhracatçımız dünyanın en yüksek girdisini kullanarak çalışmakta ve bu yapısıyla da dünya genelinde rakipleri ile mücadele etmeye çalışmaktadır. Ancak bugün gelinen nokta itibariyle kimsenin ayakta kalacak takati kalmamıştır.

  Aşırı değerli YTL, istikrasız döviz kuru sistemi, yüksek nakliye maliyetleri ihracatçıyı cezalandırdığı gibi ithalatı cazip hale getirmekte, uygulanan para politikaları kendi ülke ihracatçımızı desteklemek yerine, diğer ülkelerin ihracatçılarını desteklemekte ve teşvik etmektedir.

  Bu durumda cari açığın sürekli büyümesine ve ülke ekonomisinin kırılgan noktalara taşınmasına neden olmaktadır. Bunun için yetkililerden en öncelikli talebimiz ihracatı teşvik edici ve destekleyici politikaların ivedilikle uygulamaya konulması, nakliye maliyetleri yönünden ihracatçılara destek verilmesi ve aşırı değerli YTL'nin ihracatı teşvik edecek noktaya ulaştırılmasıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.