Kırsal bebekleri daha sağlıklı

Kırsal bebekleri daha sağlıklı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Alaaddin Balcı, çalışan anne adaylarının daha çok risk altında olduğunu belirterek, kırsal kesimdeki anne adaylarının daha huzurlu olduğunu söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Alaaddin Balcı, çalışan anne adaylarının daha çok risk altında olduğunu belirterek, kırsal kesimdeki anne adaylarının daha huzurlu olduğunu söyledi.


Çalışan anne adaylarının daha çok stres ile karşılaştığını belirten Opr.Dr. Alaaddin Balcı, "Kadınların iş hayatında giderek daha fazla yer alması ve buna bağlı yaşadıkları stresler, düşük doğum ağırlına, erken doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine yol açmaktadır.

Benzer olarak çalışmayan gebelerde de yaşanılan stresler, aynı olumsuz sonuçlara yol açmaktadır" dedi. Hamile olanlarda en çok strese yol açan nedenlerin, bebeğin sağlığıyla ilgili endişeler olduğuna hatırlatan Opr.Dr. Balcı, "Doğum korkusu, istenmeyen gebelikler, yoğun iş hayatı, vardiyalı ya da gece nöbetli çalışmalar, gebelik depresyonu, ailevi sorunlar olduğu bilinmektedir.

 Anne adayında korku ve endişeye yol açan her türlü stres, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve bebekte gelişme geriliğine neden olmaktadır. Kırsal kesimdeki anne adaylarında, daha çok yorulmalarına karşılık, bu gibi komplikasyonlar daha az görülmektedir. Çünkü daha huzurlu bir yaşam sürmektedirler.

Oysa şehirde yaşayan ve çalışan hamile kadınlar, ev işlerinin yanı sıra, ekonomik sıkıntılar, trafik stresi, ağır çalışma koşullarıyla da boğuşmaktadır. Ayrıca sosyoekonomik düzeyi yüksek kesimde, daha fazla doğumla ve bebek sağlığıyla ilgili endişeler yaşanmakta ve daha fazla gebelik depresyonu görülmektedir. Kırsal kesimdeki gebelerin doğum ve gebelik olayını daha rahat kabullendikleri ve stres düzeylerinin düşük olduğu gözlenmektedir" diye konuştu.


Opr.Dr. Alaaddin Balcı, stres düzeyi yüksek olan ve özellikle çalışan kesimde sezaryen oranlarının da paralel olarak yükseldiğine dikkat çekerek, "Düşük stresli kırsal kesimde ise normal doğum oranları daha yüksektir. Stres ve sigara olumsuz etkileri ikiye katlamaktadır.

Stresli bir gebelik dönemi geçiren annelerin çocuklarında, ileriki dönemlerde daha nörolojik ve psikolojik sorunlar görülebilmektedir. Anne adaylarına daha huzurlu bir gebelik dönemi yaşatmak kadınlarımıza en büyük borcumuzdur"
ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.