Keneye karşı serum

Keneye karşı serum

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kene ısırması ile bulaşan ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kene ısırması ile bulaşan ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'nın kene ısırması ile bulaşan ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı serum geliştirmek için çalıştığını belirterek, "Hastalığı geçirenlerden elde edilen kandan anti serum elde edilip, daha sonra hastalığa yakalananlara uygulanması şeklinde çalışmalar devam ediyor" dedi.


Ölümle sonuçlanan vakalarla yoğun şekilde yeniden gündeme gelen kene ısırmasına değinen Bakan Akdağ, KKKA virüsü taşıyan vakaların genellikle Orta Anadolu'nun kuzeyinde görüldüğüne, ancak diğer illere de yayılması ihtimali bulunduğuna dikkat çekti.

Özellikle hayvancılığın yapıldığı meralarda ilaçlama ile kene miktarının azaltılabileceğini ancak, kenelerin tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Akdağ, Sağlık Bakanlığı olarak vakaların yoğun görüldüğü yerlerde özel merkezler oluşturduklarını ve gerekli önlemleri almayı sürdürdüklerini söyledi.

Hastalığın özel bir tedavi ya da antibiyotikle tedavisinin mümkün olmadığını belirten Akdağ, hastalara destek tedavisi uygulandığını ve bu şekilde ölümlerin önlenebildiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı olarak meseleye çok ciddi yaklaştıklarını söyleyen Akdağ, yüzde 5-7 oranındaki ölüm oranını daha da aşağı çekmeyi hedeflediklerini anlattı.

 KKKA virüsüne karşı ilaç geliştirilmesiyle ilgili olarak da Bakan Akdağ, anti virüs ilaç geliştirilmesinin kolay olmadığını, nezle ve grip gibi virüs hastalıklarının bile henüz spesifik ilaçları olmadığına işaret etti.

Bakan Akdağ, "Bir aşı geliştirilebilir mi? Herkese bu aşıyı yapmak makul olur mu, bilim adamları tartışıyor. Hıfzıssıhha, bilim adamlarıyla birlikte bir anti serum geliştirme çalışması içine girdi.

Hastalığı geçirenlerden elde edilen kandan anti serum elde edilip, daha sonra hastalığa yakalananlara uygulanması şeklinde onun üzerinde çalışmalar devam ediyor. Ama nasıl bir sonuç alınır, gerçekten etkili bir sonuç alınabilir mi, zaman gösterir" diye konuştu.


Sağlık Bakanlığı olarak sağlık çalışanlarına bu konuda eğitim vermeyi sürdürdüklerini belirten Akdağ, vatandaşların da kırsala çıktıklarında kapalı giysiler ya da kene uzaklaştırıcı spreyler kullanmaları konusundaki uyarılarını yineledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.