Kene 30 can aldı!

Kene 30 can aldı!

Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü kene zirvesinde alınan kararlar açıklandı.

Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı'nın ortak yürüttüğü kene zirvesinde alınan kararlar açıklandı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Turan Buzgan, Sağlık Bakanlığı'nda düzenlenen basın toplantısıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Kene Zirvesi'nde alınan kararları açıkladı.

Kenelerin hastalık bulaştıran en önemli taşıyıcılar olduğunu söyleyen Buzgan, keneden insan ve hayvana yaklaşık 200 hastalığın bulaşabileceğini bildirdi.

Kene artışının temelinde genellikle iklim değişikliklerinin olduğunu belirten Buzgan, "KKKA iklim, bitki örtüsü, yabani hayvan sayısı ve niteliğiyle doğrudan ilişkili bir hastalıktır. Hastalık ülkemizde büyük oranda Karadeniz Bölgesi'nin orta ve iç batı kesimleri ile İç Anadolu'nun kuzeyinde uygun şartları taşıyan kırsal bölgelerde görülmektedir" dedi.


Hastalığın, kenenin vücuda yapışması ve elle ezilmesi şeklinde iki yolla bulaşabileceğini açıklayan Buzgan, korunma tedbirlerine uyulmadığı taktirde hastalardan sağlık personeline de bulaşabileceğini kaydetti.

"Hastalığın ülkemizde varlığının anlaşıldığı 2003 yılından günümüze kadar 7 sağlık personeline bulaşma olmuş, 6'sı şifa ile sonuçlanmış, bir personelimiz ise 2006 yılında tüm çabalara rağmen kaybedilmiştir" diyen Buzgan, hastalığın tedavisinde korunmada uygulanabilecek, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç ve aşı bulunmadığını, bu sebeple KKKA hastalığının kontrolünde bilinçli bireysel korunma tedbirlerinin önemli olduğunu vurguladı.

25 Haziran 2008 tarihi itibariyle vaka sayısı 492'ye ulaşırken, kaybedilen hasta sayısının 30 olduğunu açıklayan Buzgan, 2002'den itibaren bin 100 köyde 2 bin 312 KKKA vakası tespit edildiğini söyledi.


Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği içinde olduklarını vurgulayan Buzgan, "KKKA birçok sektörü ilgilendiren zoonoz bir hastalıktır. Bu sebeple Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlara işbirliği içinde çalışılmaktadır" diye konuştu.
Buzgan, genel durum değerlendirmesinde hastalığa yakalananların çoğunun tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar olduğu ve kentsel alanlarda riskin çok düşük olduğu, riskli bölgelerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tedarik edilmiş ilaçların ücretsiz kullanımına devam edilmesi konusunda kararlar alındığını açıkladı.


Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Buzgan, "Keneye karşı biyolojik silah kullanılabilir mi?" sorusu üzerine, bunun mümkün olacağını ancak şu anda biyolojik silahlık bir durum olmadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.