Karadenizin boğucu dalgasına dikkat
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Can Erenoğlu, diğer bölgelere oranla Karadeniz'de ölümle sonuçlanan boğulma olaylarının çok olmasının Karadeniz'in yapısından kaynaklandığını söyledi.
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Can Erenoğlu, diğer bölgelere oranla Karadeniz'de ölümle sonuçlanan boğulma olaylarının çok olmasının Karadeniz'in yapısından kaynaklandığını söyledi.
Tümamiral Erenoğlu, Ordu Valiliği'ne gönderdiği uyarı yazısında, yaz mevsiminde serinlemek amacıyla denize girenler ile sahilde yürürken kıyıya vuran dalgalar tarafından yutulanlar olduğuna dikkat çekti.
Son olarak Amasra-Küçükliman burnunda balık avlayan 4 kişi, Giresun-Bulancak'ta şehir iskelesinde dolaşan bir kişi, Zonguldak Tıp Fakültesi sahilinde bulunan 2 kişinin dalga çarpması sonucu denize düştüğünü, 2 kişinin kurtarılmasına rağmen 4 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Tümamiral Erenoğlu, Türkiye'de eğlence ve dinlenme amacıyla kullanılan plajların büyük çoğunluğunun Ege ve Akdeniz'de bulunmasına rağmen Karadeniz'de daha çok boğulma olayının olmasını, Karadeniz'in oşinografik yapısına bağladı.
Tümamiral Erenoğlu, şu görüşleri belirti:
"Karadeniz'in ve kayalık kıyı yapısının diğer denizlerden farklılık gösterir. Karadeniz'in oşinografik özellikleri kapsamında tuzluluk oranı diğer denizlerden azdır ve suyun kaldırma kuvveti nispeten düşüktür.
Ayrıca sık sık dip akıntısı, çeken akıntı meydana gelir. Bu amaçla Meteoroloji istasyonlarından gelen fırtına ihbarları dikkate alınmalı, plajlarda cankurtaran işletilmeli ve bunlar yetkili kurumlar tarafından sıklıkla denetlenmeli, aksine uygulama yapanlar cezasız kalmamalıdır."
OŞİNOGRAFİ NEDİR?
Okyanuslarda, suyun fiziki özelliklerini ve dalga hareketlerini, okyanus tabanlarının jeolojik şekilleriyle tortu tabakalarını, suları kimyasal yönden inceleyen ve denizlerdeki bitkilerle hayvanların hayatlarını araştıran bilim dalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.