Karadeniz belediyelerine palmiye tepkisi

Karadeniz belediyelerine palmiye tepkisi

TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, tropik iklimlerde yetişen bir ağaç olmasına rağmen Karadeniz'deki belediyelerin palmiye özentisine tepki gösterdi.

TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, tropik iklimlerde yetişen bir ağaç olmasına rağmen Karadeniz'deki belediyelerin palmiye özentisine girdiğini belirterek, "Palmiyelerin Karadeniz'in doğasıyla, tarihiyle, iklimiyle bir ilgisi yoktur" dedi.

Gözükan, bitki bilimciler tarafından biyolojik çeşitlilik açısından dünya çapında önemli 200 ekolojik bölgeden biri ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde belediyelerin sokak ve caddeleri tropikal palmiye ağacıyla süslemeye başladığını, Ordu Belediyesi'nin şehir girişinde yol kenarlarına palmiye ağacı dikmesinin ardından Ünye Belediyesi'nin 'Akdeniz gibi olacağız' sloganıyla 300 adet palmiye dikmek için çalışma başlattığını söyledi.

Gözükan, diğer Karadeniz il ve ilçelerinde ise şehrin önemli noktalarına palmiye dikilirken, bazı belediyeler ise plastikten yapılmış palmiye çalışması yaptığına dikkat çekti.

"PALMİYE KARADENİZ AĞACI DEĞİLDİR"

Karadeniz'deki belediyelerin palmiye özentisi içerisine girmesinin daha fazla devam etmesi halinde yanlış sonuçlar doğuracağını ifade eden Gözükan, Karadeniz'in kendine özgü ağaçları olmasına rağmen sırf tropikal bir yöre imajını vermek uğruna palmiye dikilmesinin yanlış olduğunu vurguladı.

Gözükan, "Karadeniz mevcut ağaç ve bitki flora örtüsü çeşitliliği bakımından dünya sıralamasında ilklerde yer alıyor. Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF) tarafından biyolojik çeşitlilik açısından dünya çapında önemli 200 ekolojik bölgeden biri gösterilen ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde palmiye çılgınlığı, olsa olsa kendi bölgesinin değerlerinden utanmaktır, bir aşağılık kompleksidir.

Palmiyelerin Karadeniz ne doğasıyla ne tarihiyle ne de iklimiyle bir ilgisi vardır" dedi. Bugün dünyada Haiti ve Guam ülkeleri ile ABD'nin Florida ve Güney Carolina eyaletlerinin bayraklarında palmiye bulunduğunu hatırlatan Gözükan, "Karadeniz otobanında palmiyenin olması bölgeye gelen insanların şaşırmasına sebep oluyor.

Bölgenin doğal bitki örtüsünde palmiye yoktur. Örneğin çınar yapraklı akçaağaç, dişbudak, doğu kayını, gürgen, akasya, kokar ağaç Karadeniz'e has ağaç türleridir.

 At kestanesinin ilkbaharda açtığı çiçeği, yazın o müthiş yapraklarıyla oluşturduğu gölgeyi, sonbaharda sararan
yapraklarını ve kışın dökülen yapraklarından sonra üzerine yağan karla o muhteşem görüntüsüyle süslü Karadeniz florasını genç kuşaklara özendirmek varken, palmiye ısrarı akla hizmet değildir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.