Hayvancılığa darbe mi indiriliyor?
Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, tohumlamaya ve suni tohumlamadan doğan buzağılara teşvikin kaldırılmasının hayvan ıslahı ve hayvanların kayıt altına alınması çalışmalarına ...
Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, tohumlamaya ve suni tohumlamadan doğan buzağılara teşvikin kaldırılmasının hayvan ıslahı ve hayvanların kayıt altına alınması çalışmalarına büyük bir darbe indireceğini ileri sürdü.
Kara, yaptığı açıklamada, "Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar"ın 24 Mayıs tarihli Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Kararla, daha önce kaldırılan süt desteği, tazminatlı hastalıklara yakalanmış hayvanlarını kesilmesine destek, programlı aşı uygulamalarına destek ve hayvansal orijinli gıda kontrolünde etkinliğin sağlanması, hayvan hastalıklarıyla mücadele, mezbaha ve denetim hizmetlerinin iyileştirilmesi amacı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın belirlediği işletmelerde veteriner hekim çalıştırılması için destek uygulamalarının tekrar destek ve teşvik kapsamına alındığını vurgulayan Kara, bu durumu olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini ve Türk hayvancılığı adına sevindirici bulduklarını kaydetti.
YENİ KARAR HAYVAN ISLAHI ÇALIŞMALARINA BÜYÜK DARBE VURACAKTIR
Bunun yanında, "Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar" ile tohumlamaya ve suni tohumlamadan doğan buzağılara teşvikin kaldırıldığını, bunun hayvan ıslahı ve hayvanların kayıt altına alınmasına yönelik çalışmalara büyük bir darbe indireceğini savunan Kara, Hayvancılığı destekleme sisteminin düzeltilmesine yönelik bu adımlar yerindedir. Ancak suni tohumlamaya ve suni tohumlamadan doğan buzağılara teşvikin kaldırılmakta ve bunda da ısrarcı olunmaktadır.
Bu durum hayvan ıslahına, et ve süt üretiminin artması ile hayvanların kayıt altına alınmasına yönelik çalışmalara indirilmiş büyük bir darbedir. İleride de telafisi zor zararlara yol açacaktır. Modern hayvancılığın olmazsa olmazı olan ve gerek ırk ıslahı ve gerekse hayvan ve insan sağlığını tehdit eden Brusellozis başta olmak üzere genital sistemle bulaşan hastalıkların önlenmesi açısından son derece önemli olan suni tohumlama, her ne pahasına olursa olsun desteklenmeye devam edilmeliydi.
Nitekim son yıllarda bu yönde yapılan teşvikler, ayrıca suni tohumlamadan doğan buzağıların sahiplerine verilen desteklerin olumlu sonuçları görülmüş, suni tohumlama uygulanan ve hayvan kimlik sistemi (Türkvet) ile Önsoy kütüğü-Soy kütüğü sistemine kayıt edilen hayvanların sayılarında önemli artışlar sağlandığı bakanlık yetkilileri tarafından da sürekli ifade edilmekte ve sahada meslek örgütleri tarafından da gözlemlenmekteydi.
Yeni uygulamaya konulacak hayvan başına destekleme sisteminde suni tohumlama yapılmış olma şartı aranacağı gibi kamuoyunda bazı haberler duyulmakta ise de bu tip dolaylı işlemlerin doğrudan suni tohumlama uygulayıcısı serbest veteriner hekimlere ve doğan buzağının sahibine yapılan teşvik/destekleme sisteminin yerini tutmayacağı aşikardır diye konuştu.
SUNİ TOHUMLAMA MALİYETLERİ YÜKSELTECEK VE TEKRAR ESKİ UYGULAMA DEVAM EDECEKTİR
Suni tohumlama ve buzağı teşvikinin, tekrar destekleme sistemi kapsamına alınmasını istediklerini ifade eden Kara, suni tohumlamanın maliyetleri tekrar yükselteceğini ve bazı yetiştiricilerin maliyeti düşürme kaygısıyla yine tabii tohumlamaya yöneleceğini belirterek bu yüzden ıslah çalışmalarının yavaşlayacağını ve sağlık kontrolü yapılmamış boğaların genital hastalıkları yaymaya devam edeceğini ileri sürdü.
Serbest veteriner hekimlerin kayıt bildirim dönüşünün de ister istemez yavaşlayacağını ve çapraz tohumlamalar artacağını dile getiren Kara, Doğan buzağıların kayıt altına alınması sekteye uğrayacaktır. Uzak ve yüksek kesimlerde köylerde suni tohumlama hizmetleri yükselen maliyetler nedeniyle azalacak azalan suni tohumlama sayıları ise bu bölgelerde bazı serbest veteriner hekim kliniklerinin kapanmasına yol açacaktır.
Kısa vadede bu sorunlar yaşanırken orta vadede ıslah çalışmalarındaki gerilemenin sonuçlarının, düşük süt ve et üretimi ile karşımıza çıkacağını, brusellozis gibi genital yolla bulaşan hastalıklarında hayvan ve insan sağlığı ile gıda güvenliğini olumsuz etkileyeceğini söylemek asla bir kehanet olarak düşünülmemelidir. Bu nedenle yetkililer yanlıştan dönmeli ve 'Suni Tohumlama ve Buzağı Teşvikini' tekrar destekleme sistemi kapsamına almalıdır şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.