Gönüllü denetçiler iş başında

Gönüllü denetçiler iş başında

Ordu Tarım İl Müdürlüğü tarafından gönüllü gıda denetçilerine düzenlene toplantıda kartları verilerek gönüllü gıda denetçileri iş başı yapmış oldular.

Ordu Tarım İl Müdürlüğü tarafından gönüllü gıda denetçilerine düzenlene toplantıda kartları verilerek gönüllü gıda denetçileri iş başı yapmış oldular.
Konuyla ilgili Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada:
"Çiftlikten Sofraya" gıda güvenliği yaklaşımı ile tüketicinin mümkün olan en üst düzeyde korunması amaçlanmaktadır. Bu yaklaşımda tüketici bir anahtar unsurdur. Bu uygulamaların getireceği avantajlar ne olursa olsun, tüketici gıdaların ve yiyeceklerin doğru olarak depolanması, taşınması ve pişirilmesinden sorumludur. En güvenilir gıda dahi uygun şekillerde depolanıp, işlenip, gereği gibi pişirilmez ise sakıncalı şekle dönüşebilir.

İnsan; yaşaması için gıda tüketen bir varlıktır. Gıda ihtiyacının karşılanmasında zarar görmemek tüketicinin en doğal hakkıdır. Bakanlığımızın gıda güvenliği sağlamadaki odak noktası tüketici sağlığıdır. Gıda güvenliği zincirinde en son halkayı tüketiciler oluşturmaktadır.Tüketicinin alım gücü ve bilinçli olması gıda güvenliğini sağlamada önemli faktörlerden biridir.

Ancak ülkemizde tüketici eğitimi istenilen düzeyde değildir. Dolayısıyla tüketicilerin gıda kontrolüne iştirakleri istenilen düzeyde bulunmamaktadır. Bu nedenle özellikle önemli bir tüketici grubunu oluşturan öğrencilerin eğitilmesi amacıyla ilk ve orta dereceli okullarda eğitimler düzenlenmeye başlanmıştır. Yazılı ve görsel basın yoluyla da tüm tüketici duyarlılıkları artırılmaya çalışılmaktadır. Böylece tüketicilerinde katılımıyla sektörde etkin bir oto kontrol sistemi oluşturulmaktadır. Çünkü tüketicinin eğitimi; gıda sektörüne yönlendirici katkılar sağlayan önemli bir husustur. Eğitimli tüketici, üreticiyi adeta oto kontrole alan bir denetim çemberi oluşturacaktır. Resmi otoritenin dışında en iyi denetçiler tüketiciler olmak zorundadır. İl Müdürlüğümüzce 2005 ve 2006 yıllarında 6.500 öğrenci eğitimi yapılırken 2007 yılında ise 9.000 öğrencinin eğitimi gerçekleştirilmiştir.

Bu gün merkez ilçedeki 25 ilköğretim okulundan toplam 100 öğrenciye " Gıda Maddelerini Satın Alırken ve Tüketirken Dikkat Edilecek Hususlar" ve "İyotlu Tuz" konulu eğitimler verilmiştir. Eğitime tabi tutulan öğrencilere "Gönüllü Gıda Denetçisi Kartı" verilerek gıda denetim ve kontrol sistemine katkıda bulunarak, bilinçli birer tüketici olarak yetişmeleri ve çevrelerini de etkilemeleri sağlanacaktır. Gönüllü Gıda Denetçileri, üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinde tespit edilen (bozulmuş, küflenmiş, son tüketim tarihi geçmiş, üretim izni olmayan v.b.) olumsuzluklar ile örnek teşkil edecek olumlu durumların da İl Tarım Müdürlüğüne ulaştırılmasını sağlayacaklardır denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.