Fındık işçileri Melet kenarından kaldırıldı

Fındık işçileri Melet kenarından kaldırıldı

Fındık toplamak için gelen mevsimlik tarım işçileri, alınan karar doğrultusunda konakladıkları ırmak kenarından kaldırıldı. 150 kadar tarım işçisinin Melet ırmağı yatağına konaklamasına olası bir selden zarar görmeleri ihtimaline karşı izin verilmedi. İşç

Fındık toplamak için gelen mevsimlik tarım işçileri, alınan karar doğrultusunda konakladıkları ırmak kenarından kaldırıldı. 150 kadar tarım işçisinin Melet ırmağı yatağına konaklamasına olası bir selden zarar görmeleri ihtimaline karşı izin verilmedi. İşçilerin il sınırları dışına çıkarıldığı öğrenildi.


Bu sene valilik tarafından alınan karar doğrultusunda, daha önceki yıllarda olduğu gibi tarım işçilerine çadırlarını kurması için yer gösterilmeyecek, elektrik, su ve tuvalet ihtiyacının karşılanması için tedbir alınmayacak. Bunun yerine Giresun'da olduğu gibi işçiler gelir gelmez anlaştıkları bahçeye gidecek, konaklamayı da orada yapacak. Bir sonraki bahçeye de bu şekilde geçecek.
Fındık sezonuna haftalar olmasına rağmen mevsimlik tarım işçileri Karadeniz'e gelmeye başladı. Ordu Melet Irmağı kıyısına çardır kuran 150 kişi burada barınmaya başladı. Fındık toplama zamanına haftalar olmasına rağmen tek grup olarak her zamankinden daha erken gelen mevsimlik tarım işçileri, günü hurda toplayarak geçirdi.


İzmit'ten geldiklerini ifade eden 150 kişilik grubun baş işçisi Nedim Güz, "Bizim okuma yazmamız yok. Bize sahip çıkılsın, yanlış işlere düşmek istemiyoruz. Biz alnımızın teri ile namuslu bir şeklide kazanmak istiyoruz. Biz burada çalışacağız, kazanacağız, çocuk okutacağız, düğün yapacağız. Bize müsait bir yer gösterilmesi daha uygun olur kanaatindeyiz." dedi. Küçük görülmekten de incindiklerini aktaran Güz, kendilerine çingene dendiğini, bunu inkar etmediklerini, ama kendilerinin de askere gittiğini, aynı kitaba inandığını, kıbleye yöneldiğini söyledi.

Bir önceki sezon 20 ila 25 YTL arasında günlük fındık topladıklarını dile getiren Güz, bu sene günlük ücretin en az 30 ila 35 YTL arasında olmasını beklediklerini ifade etti.
Karadeniz'e 5 yıldır fındık toplamak için geldiklerini aktaran Fatma Özarış, "Çocuklarımız işe gidecekler ama fiyat 30 - 35 YTL olursa biz de memnun kalırız." dedi.


Çadırlarını kurabilecekleri bir yerleşim yerinin kendileri açısından daha uygun olduğunu dile getiren Zeliha Ateş de, "Biz pamuk toplamak için ayçiçeği toplamak için başka illere gittiğimiz de orada da aynı bu şekilde çadırlarımızla bize gösterilen yerlerde kalıyoruz." diye konuştu.


Türkiye'de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu'ya büyük çoğunluğu Doğu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz'den olmak üzere her sene ortalama 10 ila 15 bin arasında mevsimlik tarım işçisi geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.