Emniyetten vatandaşa uyarı
Ordu Emniyet Müdürlüğü''nden Ordulu vatandaşlara zehirlenme, yangın, hırsızlık ve oto hırsızlarına karşı vatandaşlar tarafından alınabilecekler bir dizi tebdirler önlemler paketi hazırlandı.
Ordu Emniyet Müdürlüğü''nden Ordulu vatandaşlara zehirlenme, yangın, hırsızlık ve oto hırsızlarına karşı vatandaşlar tarafından alınabilecekler bir dizi tebdirler önlemler paketi hazırlandı.
İşte Ordu emniyet Müdürlüğü'nden önlemler paketi
ZEHİRLENME VE YANGIN OLAYLARINA KARŞI VATANDAŞLARIMIZIN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
-Ev ve işyerlerinin baca sistemlerinin düzenli olarak temizliğinin yapılması baca yangınlarını ve özellikle soba zehirlenmelerini önlemektedir.
- Küçük çocukların yanıcı maddeler ile yangına sebebiyet verdikleri gözlenmektedir. Bu nedenle çocukların bu tür maddelerden uzak tutulması gerekmektedir.
- Kış mevsimi nedeniyle ısınma amacıyla kullanılan elektrikli ev gereçlerinin özellikle eski elektrik tesisatlarında yangına sebebiyet verdiği gözlenmekte, Eski binaların elektrik tesisatının yeniden elden geçirilmesi ile bunun önüne geçilebilmektedir..
- Kış mevsiminde yakılan sobaların etrafında kıvılcım sebebiyle tutuşabilecek eşyaların yakın çevrede olması sebebiyle yangına sebebiyet verdiğinden bu gibi yanıcı maddelerin soba çevresinden uzak tutulmasıyla yangına sebep olabilecek önlemler alınmış olur.
- Oto yangınlarında araçlarda yangın tüpü bulunmayışı ve elektrik aksamının yıpranmış olması oto yangınlarında önemli rol oynamakta, araçların periyodik bakımları zamanında yapılması halinde bu olumsuzluklar meydana gelmeyecektir.
EV VE İŞ YERLERİNDE HIRSIZLIK OLAYLARINA KARŞI VATANDAŞLARIMIZIN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
- Evlerin birinci ve ikinci katlarındaki balkon kapısı ve pencerelerinin sağlam demir parmaklıklı olmasını sağlayınız ve balkon kapılarını kilitli tutunuz.
- Kapılarda çift kilit bulundurulmasına dikkat ediniz ve her ikisini de kilitli tutunuz kapılarınızı çekip gitmeyiniz.
- Ev ve iş yerlerinin kapılarının Çelik veya sağlam malzemelerden yapılan kapı olmasını ve İşyerlerinin kapılarının ve camlarının, demir parmaklık veya kepenk ile muhafaza altına alınmasını sağlayınız.
- Yeni bir eve taşındığınızda evle ilişkisi olan bazı kişilerde hâla evin anahtarlarının olması ihtimaline karşın mutlaka kilit göbeklerinizi değiştiriniz.
- Evinizi geceleri kısa süreli terk edeceğiniz zaman bir lambayı açık bırakınız.
-Kapınızın önüne kullanmadığınız ayakkabılardan bırakınız. (ev halkının içeride olduğu hissini vermek için)
- Apartman sakinleri, yönetici ve özellikle kapıcının apartmana giren çıkan yabancılara karşı duyarlı olmalarını sağlayınız.
Özellikle, tanımadığınız şahıslara bina giriş kapısını açmayınız.
- Evinizin etrafında veya mahallenizde gördüğünüz şüpheli şahısların eşkâllerini ve şüpheli araçların Plakalarını alarak 155 Polis İmdat telefonuna bildiriniz.
-Kapıdan satış yapan pazarlamacılara karşı duyarlı olunuz
- Kapıdan Satış Belgesi” olmayan Satıcılara itibar etmeyiniz.
- Evde bulunmadığınız zamanlarda kolay taşınabilir (para, altın vb.) eşyalarınızı evde bırakmayınız.
-İş yerlerinizdeki kasalarda para bırakmayınız. Bankaya yatırınız.
-İş yerlerinize kayıt özelliği olan güvenlik kamerası veya alarm taktırınız.
OTO HIRSIZLIKLARINA KARŞI VATANDAŞLARIMIZIN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
- Kısa bir süre için aracınızdan ayrılsanız bile kontağı kapatıp kapıları kilitleyiniz ve kilitlediğinizden emin olunuz.
-Trafik Kayıt ve tescil belgesini asla oto içerisinde bırakmayınız.
- Aracınıza direksiyon kilidi, pedal kilidi, alarm sistemi gizli kontak vb. güvenlik önlemlerini taktırınız.
- Cüzdan, çanta, kredi kartı, cep telefonu gibi değerli eşyalarınızı oto içerisinde bırakmayınız.
- Aracınızı ara sokaklardan ziyade park yasağının olmadığı ışıklandırmalı caddelerde veya oto parklara bırakınız. Uzun süreli parklarda, CD çalar veya teybinizin kafasını yanınıza alınız.
- Aracınızı imkanlar dahilinde kapalı ve kontrollü yerlere park ediniz.
- Motorlu araç satın alırken aracın ruhsat sahibi ile mutlaka yüz
yüze görüşünüz.
- Araç alırken ruhsat üzerinde yazılı olan bilgilerin Karayolları veya Üniversitelerin ilgili kısmından şasi ve Motor numarasının doğruluğunu kontrol ettiriniz.
-Aldığınız aracı en kısa zamanda kendi üzerinize tescil ettiriniz.
YANKESİCİLİK VE DOLANDIRICILIK OLAYLARINA KARŞI VATANDAŞLARIN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
-Yankesiciliğe karşı, bayanların toplu taşıma araçlarına
binerken, seyahat ederken ve alış veriş yaparken omuzlarında asılı bulunan
çantalarını ön tarafında taşımaları, bayların ise ceplerini kontrol
altında bulundurmaları gerekir.
-Size yardım etmek veya evinize götürmek bahanesi ile yaklaşan veya araçlarına davet eden tanımadığınız şahısların araçlarına binmeyiniz.
-Para bozdurmak üzere size başvuran kişilere para bozarken dikkat ediniz tanımadığınız kişilerin bu tür tekliflerini kabul etmeyiniz.
-Bankadaki işlemleriniz esnasında gişe görevlileri dışında yardımcı olmak isteyen kişilere itimat etmeyiniz.
-Size yardım edenin banka görevlisi olduğundan emin olunuz. Banka görevlisi olduğunu söyleyen şahıslara gişede oturmuyor ise para vermeyiniz.
-Evinize gelen dilenci, bohçacı ve seyyar satıcılara karşı duyarlı olunuz. Hatta evde tek başınıza kalıyorsanız içeri almayınız.
-Döviz alım satımına yetkili işyerleri haricinde altın veya döviz alım satımı yapmayınız.
- Elinde altın yada altın saat olduğunu bunu ucuz fiyatla satmak istediğini söyleyen şahıslara itibar etmeyiniz.
-Cüzdanınızda fazla para bulundurmayınız.
-Size hitaben yakınlarınızdan birine (oğlunuza, damadınıza, kardeşinize eşinize vb.) borcu olduğunu söyleyen tanımadığınız şahıslara itibar etmeyiniz.
-Bankamatiklerde kâğıda yazılı “ sayın üyemiz
kartınız
sıkışırsa giriş tuşu ile iptal tuşuna birlikte basıp şifrenizi iki defa
giriniz” uyarı yazısı var ise bu yazılara itibar etmeyip Banka yetkililerine bildiriniz.
-Bankamatiklerde işlem yaparken tanımadığınız kişilerden yardım
istemeyiniz, şifrenizi kimseye söylemeyiniz.
-Özellikle yaşlı ve kimsesiz şahıslar seçilerek Sağlık Bakanlığından görevlendirildik ve size yardım yapılacak demek sureti ile fahiş fiyatlarda Medikal ürünler satmak isteyenlere rağbet etmeyiniz.
-Kendisini Doktor olarak tanıtıp Mahallelerde dolaşarak yaşlı insanları tedavi etmek üzere görevlendirildiklerini söyleyenlere itibar etmeyiniz.
-Özellikle kalabalık yerlerde, dolmuş ve otobüs durakları, alış-veriş merkezleri, stadyum, hastane miting, gösteri yürüyüşü yapılan yerler, törenler vb. halka açık yerlerde, yankesicilere karşı dikkatli olunuz.
-Yolda yürürken, tantana etmek suretiyle kavga ederek size yaklaşan, yardım isteyen şahıslardan uzak durunuz. Eğer şahıslar ısrarla üzerinize geliyorsa cüzdanınızı muhafaza ederek size yaklaşmasına izin vermeyiniz.
-Küçük çocuklarınızı takmış oldukları bilezik, küpe ve kolye gibi süs eşyaları ile dışarıya göndermeyiniz.
-Kurum veya kuruluşlarda gişelerde oturan görevleler harici kendilerini görevli olarak tanıtan kişilere itibar etmeyiniz. Bu kişiler paranızı alarak sizi pul vb. şeyler almaya göndermek suretiyle dolandırabilirler.
-Dul ya da bekâr şahıslarla evlenmek veya evlendirmek vaadiyle para ya da altın vermenizi isteyen tanımadığınız şahıslara itibar etmeyiniz.
-Hayır yapmak amacıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere size verilmek istenen paraları kabul etmeyiniz.
-Görülen tüm olumsuzlukları 155 Polis İmdat telefonuna bildiriniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.