Doktorlara karşı eski saygınlık azaldı

Doktorlara karşı eski saygınlık azaldı

Ordu Tabipler Odası Başkanı Mithat Yağlı, ekonomik ve özlük hakların sağlanamaması nedeniyle hekimlik mesleğinin eski saygınlığını kaybettiğini söyledi.

Ordu Tabipler Odası Başkanı Mithat Yağlı, ekonomik ve özlük hakların sağlanamaması nedeniyle hekimlik mesleğinin eski saygınlığını kaybettiğini söyledi.

   Hekimlerin öncelikli sorunlarının ekonomik şartlarının düzeltilmesi ve özlük haklarının verilmemesi olduğunu belirten Mithat Yağlı, 1980 yılından itibaren hekim ve sağlık camiasının ekonomik gelirlerinin giderek azaldığını ifade etti.

  Geçmiş yıllarda üniversiteye girecek gençlere meslek tercihleri sorulduğunda tıp fakültelerinin 1.sırada geldiğini belirten Yağlı, şimdi ise hekimlik mesleğinin 10. sıralara kadar gerilediğini kaydetti.

 Hekimlerden çevre ve ailelerin çok şeyler beklediğini ve çok para kazanıyormuş imajı verildiğini ifade eden Yağlı,"Toplum arasında hekimler çok para kazanıyormuş imajı var. Ancak böyle bir şey yok. Yoksulluk sınırının altındayız. Kimse buna inanmıyor.

  Hekimleri değerlendirirken çok iyi kazanan birkaç profesör göz önünde bulunduruluyor. Veya hastanesinde çok iyi kazanan bir kaç hekim dikkate alınıyor. Örneğin, Ordu'da 600 hekim var. Sadece 20 tanesi iyi kazanıyordur. Bu 20 kişiye göre 600 doktor değerlendiriliyor. Maalesef bu böyle" dedi.

"ÖZELE KAÇIŞ SÜRECEK"
Hekimlerin kamu hastanelerinden özele kaçışının anormal derece de arttığına dikkat çeken Yağlı şöyle konuştu:
"Sağlık Bakanlığı bunun önüne geçebilmek için ikinci bir emre kadar tüm özel kuruluşlarda hekim alımını durdurdu. Bunu önlemek mümkün değil. Özel hastaneler kuruluyor ve hekimlerimiz daha çok kazanmak için burayı tercih ediyor. Ayrıca bunun önüne geçmek de insan haklarına aykırı. Bu kaçısın en büyük nedeni ekonomiktir. Özel sektörde 15-20 milyara çalışmak varken kimse kamuda 2-3 milyara çalışmaz. Sonuçta herkes geleceği için para kazanmak için çalışıyor. Dolayısıyla kaçış sürecektir"

"ÇOK HASTA HATAYI GETİREBİLİR"
Hastanelerde günde 150 hastayı muayene etmek zorunda kalan hekimlerin tıbbi hatalar yapmamasının da mümkün olmadığını belirten Yağlı, "Sorun sistemden kaynaklanmaktadır.

  Elimizdeki hekimleri uygun ve dengeli bir şekilde dağıtamazsanız sıkıntılar başlar. Bugün Ordu Devlet Hastanesi'nde bir hekim 150 hasta bakıyor. Bırakalım muayene etmeyi veya tahlilleri değerlendirmeyi adınız nedir diye sorulsa 15 dakika eder. Kişi başına en az 2 dakika ayırabiliyor. Ama tam anlamıyla bir muayene için en az 15 dakika ayrılması gerekiyor.

Böyle bir ortamda hata yapılmaması mümkün değil. Bu tıbbı hatalar çok daha fazla oranda olacaktır" diye konuştu.

 Tüm bu olumsuz tablonun yanında sağlıkta sevindirici gelişmelerin de olduğunu kabul etmek gerektiğini belirten Yağlı, "Artık Bağ-Kur, SSK, yeşil kartlı hastaların hepsinin birleşmesi çok yerinde bir uygulama oldu. Çünkü daha önce farklı hastaneler de farklı ödeme uygulamaları nedeniyle sıkıntılar yaşanıyordu. Artık bunun önüne geçildi" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum