"Devlet fındıktan elini çeksin"

"Devlet fındıktan elini çeksin"

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Sabit Sabır, Türkiye dışında dünyanın hiçbir fındık üreten ülkesinde devletin fındık piyasasına müdahale etmediğini söyledi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Sabit Sabır, Türkiye dışında dünyanın hiçbir fındık üreten ülkesinde devletin fındık piyasasına müdahale etmediğini söyledi.

 
KFMİB'nin 2007 yılı Mali Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Sabır, birlik olarak üyeleriyle yaptıkları toplantı sonucu fındık politikasının ne olması hususunda görüş ve teklifleri içeren bir rapor hazırlayarak hükümete verdiklerini hatırlattı.

  Sabır, hükümetin raporda yer alan görüş ve teklifleri en iyi şekilde değerlendireceğine inandığını belirterek fındıkla ilgili tedbir ve kararların da bu istikamette verileceğini ümit ettiğini anlattı.

 
Türkiye dışında dünyada fındık üretilen hiçbir ülkede devletin fındık piyasasına müdahale etmediğini belirten Sabır, şöyle konuştu: "Fındık üretimi yapan bir tane ülke gösterin ki orada devlet piyasaya müdahale etsin. Bir fiyat tespit ederek devlet adına alım yapılsın. Yoktur. Ne dünyanın en güçlü devleti ABD'de, ne İtalya'da, ne İspanya'da, ne Gürcistan'da, ne Fransa'da ve ne de Azerbaycan'da. Hiçbirinde böyle bir sistem yok."

  Bu durumun sadece fındık için değil diğer ürünler için de geçerli olduğunu anlatan Sabır, sözlerine şöyle devam etti: "Bunların hepsi serbest piyasa nizamına göre işliyor. Fakat sadece Türkiye'de devletin tespit ettiği fiyatlarla bu iş yürütülmeye çalışılıyor. 2001 yılına kadar devlet destekleme alımlarından bir milyon ton üstünde fındık yağ yapılmıştır.

  Bu politikaların sonucunda 2002 yılında sona erdirildiği belirtilen destekleme kararları, bir don hadisesiyle Fiskobirlik'in yanlış kararları yüzünden ve seçimler dolayısıyla 2006 yılında yıkılmış. 2 yıl içinde Türkiye devleti 330 bin tonluk fındık stokunun üzerine oturmuştur. Bunun karşılığı en az 1,5 milyon dolar. Eğer bu politika devam ederse artık 2,5 milyar dolar mı olur, 3- 5 sene de 10 milyar dolar mı olur onu bilmem."

  Dünyada badem tüketiminin hızla arttığını ve fındığın iki katına çıktığına işaret eden Sabır, bu durumun fındığın geleceğini tehlikeye attığını iddia etti. Fındığın, bademden fazla tüketilir hale gelmesi gerektiğini belirten Sabır, şöyle konuştu:

  ö"Geçmişte fındık, bademden daha fazla tüketiliyordu. Bugün badem fındığın 2 misli tüketilmektedir. Badem için önümüzdeki yılların projeksiyonu var adamların. Ona göre fiyat politikası güdüyor ve devlet hiçbir müdahalede bulunmuyor.

  Tüketimi artıracak fiyat politikasıyla üretimi artırıyorlar. Ne stok var ne bir şey. Ben niyaz ediyorum Cenabı Allah'tan, bizim hükümetimiz de bunu kabul eder inşallah. Olur mu bilmiyorum ama ben öyle dua ediyorum. Fındığın dünyada bademden daha fazla tüketildiği günleri görürüz
inşallah. Böyle 150 bin ton falan değil, 350- 450 bin ton, 500 bin ton ihracata dayanır."
Bu sözleri bir zorluk olmayacağı inancı içerisinde söylediğini anlatan Sabır, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü fındık sanayide yeri olan bir ürün. Hangi ürün düşünün ki fındık içerisine girdi de bunun alıcısı yok. Çikolatasında öyle, pastasında öyle, dondurmasında öyle, kahvaltılığında öyle. Ne düşünürseniz düşünün öyle. Türkiye'nin üretim sahalarının tahdit edilmesine gerek yok. Henüz o sınırda değildir. Satıldığı müddetçe bu saha 3-5 sene sonra az gelecektir. Bu sahaların artması talep yüzünden gerçekleşecektir. Ben buna inanıyorum."


Kenan Oltan'ın divan başkanlığını yaptığı genel kurulda gündem maddeleri görüşüldü, KFMİB'nin 2008 yılı tahmini bütçesi bir milyon 581 bin YTL olarak belirlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum