Bir sepet fındık yetmez !

Bir sepet fındık yetmez !

Fındık Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Kutsi Yaşar fındık üreticilerine fındık tarım sigortaları konsunda geniş bigi vererek sigorta yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu.

Fındık Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Kutsi Yaşar fındık üreticilerine fındık tarım sigortaları konsunda geniş bigi vererek sigorta yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu.

Yaşar yaptığı açıklamada; Tarım sigortası uygulaması 2007 yılında başlamış ve halen devam etmektedir.

Bu yıl fındık üreticileri en son 29 Şubata kadar sigorta işlemlerini yaptırmak zorundadırlar.

Sigortalama, güncelleştirmiş Çiftçi Kayıt Sistemlerine göre yapılacaktır.Fındık üreticisi 3,00 YTL-5,00 YTL arasında  fiyat sepetinden birisine göre primlerini ödeyebilecektir.

Primlerin belirlenmesinde dönüme kaldırılacak ürün miktarları üreticinin beyanına dayanılarak yapılacaktır.

Üreticilerin olası hasar tespitlerinde sorun yaşamaması için gerçek beyan vermeleri çok önemlidir. Primlerin belirlenmesinde yükseklik(rakım) etkileyici bir faktör olacaktır.

Özellikle yüksek rakımda fındık tarımı yapanların don riski olduğu için tarım sigortasını yaptırmaları daha da önem arz etmektedir. 

İlk Uygulamada  Ortaya Çıkan  Sorunlar

                2007 yılında meydana gelen don olayları için fındık üreticisinin müracaatları geç de olsa  hatta ağustos ayında bile  kabul edilmiş böylelikle haksız ödemeler yapılabileceği kanaati oluşmuştur.

Tarsim yetkilileri uygulamada ilk yıl olduğu için böylesi bir duruma rıza gösterdiklerini ikinci yılda fındık üreticilerinin don hasarının oluşmasından en geç beş gün içinde bildirim yapmalarının zorunlu olduğuna dikkat çekmişlerdir.    

      Fındık üreticileri ilgili acente ve kurumların eksik bilgilendirmesi ya da fındık üreticileri daha fazla maddi hasar alabilirim beklentisi ile ürün beyanlarını bölge ortalamalarının oldukça üzerinden belirtip prim ödemelerini fazla yapmışlar ancak hasar ödemeleri sırasında eksper raporlarına dayanılarak fazla beyan edilen prim ödemeleri geri iade edilmiştir.

Kuraklık Teminat  Altında Değil 

    Yeryüzünde yaygın olarak uygulanan endüstriyel tarım sonrasında oluşan  ekolojik dengesizlikler,çevre tahribatları ve olumsuz iklim koşulları ve de tarım topraklarının amaç dışı kullanılması ile küresel ısınma ile kuraklık dünyayı ve ülkemizi önemli ölçüde tehdit eder hale gelmiştir.

  Bu sebepledir ki kuraklık ülkemiz tarımını en olumsuz etkileyecek tabi afet olacaktır.Sigorta şirketlerinin  çıkarlarını çiftçilerin çıkarlarının üzerinde tutan  Tarım Sigortalarında  Kuraklığın  teminat altına alınması kısa ve orta vadede mümkün görülmemektedir.

Prim ve Hasar Ödemeleri Ne Miktarda Olacak :

   Tarım Sigortası prim ödemeleri bir önceki yıla göre ortalama %50 civarında artış göstermiştir.

  Alt kolda(0-250m) bir ton fındık üretimi yapan çiftçi 3,00 YTL "sinden fındığını sigortalarsa 62,85 YTL prim ödeyecek,5,00 YTL" sinden fındığını sigortalarsa  104,75 YTL prim ödeyecektir.

  Eğer çiftçi üst kolda  üretim yapıyorsa 3,00 YTL" sinden fındığını sigortalarsa  157,35 YTL prim ödeyecek,5,00 YTL" sinden fındığını sigortalarsa 262,25 YTL prim ödeyecektir.

  Yüksek kolda fındığını 5,00 YTL" sinden sigortalamış ve  %100 don hasarı gördüğü varsayılan  bir tonluk fındık üretimi yapan çiftçi hasar ödemesi olarak 5000,00 YTL üzerinden %10 muafiyet düşülüp,%60 don tazminatı ile çarpılarak 2700,00 YTL almaya hak kazanacaktır.

Bir Sepet Fındık Değil Bir Şelek Fındık Gerek

  Don riskinin çok  olduğu yüksek kollarda bir ton fındık üretimi yapan çiftçinin ödemesi gereken 262,25 YTL  prim bedeli  ancak bir şelek fındığa denk düşmektedir.

Bu durum Fiskobirlik dahil birçok kurum ve acentenin kampanyada kullandığı “Bir Sepet Fındık Yeter” sözünü doğrulamamaktadır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.