Arıcılar da dert bitmiyor

Arıcılar da dert bitmiyor

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "En büyük derdimiz, ucuz olan Çin balının bazı ithalatçı firmalar tarafından Türkiye'ye ithal edilerek, yeniden etiketlenip Avrupa'ya ihraç edilmesi" dedi.

Geçtiğimiz hafta sonu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in de katılımıyla yeni hizmet binalarına kavuşan Ordulu arıcıların sorunları bitmiyor. Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "Bizim en büyük derdimiz, ucuz olan Çin balının bazı ithalatçı firmalar tarafından Türkiye'ye ithal edilerek, yeniden etiketlenip Avrupa'ya ihraç edilmesi. Bu konuda Bakan bile yanlış bilgilendirilmiş" dedi.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Ordu Arıcılar Birliği olarak Ankara'ya giderek TBMM'de Ordu milletvekillerini ziyaret ederek sorunlarını dile getirdiklerini söyleyen Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "Ziyaretler zincirimiz devam ediyor. Sorunlarımıza çare buluncaya kadar da devam edecek. En büyük sorunumuz ucuz ve kalitesiz balların Türk balı diye bazı ithalatçı firmalar tarafından ithal edilerek, Türk etiketi vurulup yeniden Avrupa'ya ihraç edilmesidir" dedi. Aydın, "Tarım Bakanlığı müsteşarımız, Bakanımızı bile yanlış bilgilendirmiş. Hatta Bakan'ın memleketi Diyarbakır'da bile bal var ama vatandaşlar satmak istemiyor, ellerinde tutuyor diye bilgi vermiş. Böyle birşey yok. Bakan bile yanlış bilgilendirirlmiş" dedi.

Çin balının, Türkiye'de bulunan 2-3 firma tarafından Arjantin ve Meksika gibi ülkelere getirilip daha sonra da ithal edildiğini vurgulayan Necati Aydın, "Bakın bizim kalitesiz ve ucuz bal diye adlandırdığımız Çin balının fiyatı 1 dolardır. Bu balı piyasada 14-18 YTL arasında satmak istiyorlar. Türk balının piyasadaki değeriyse 5 dolardır. 5 dolarlık balı, alacağına, ucuz ve kalitesiz balı 1 dolara balamka istiyorlar. 1 dolara alınan bal kalitesiz baldır. Tekrar söylüyorum, Çin balını Çin'de değil, Arjantine'e, Meksika'ya getirerek Türkiye'ye ithal ediyorlar. Sonra da üzerine Türk etiketli yapıştırarak AB ülkelerine ihraç ediyorlar. Akabinde de, bu ucuz ballar içerisinde katkı olduğu ve kalitesiz olduğu için geri iade ediliyor. Bu balın adına da Türk balı diyorlar. Böylece Avrupalı tüketici gerçek Türk balının kalitesiz olduğu için almak istemiyor. Bundan da en fazla zararfı biz arıcılar çekiyoruz" dedi. Ellerinde yeteri kadar stok bal olduğunu söyleyen Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, "Bugün kamyonlar dolusu bal verebilecek kapasitedeyiz. Eölimizde kalan ballar yüzünden arıcılık yaparak geçimini sağlayan üreticilerimiz artık bankalara olan borçlarını bile ödeyemez hale geldiler. Buna çare buluncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.